06 de març de 2018
06.03.2018

Renzi anuncia que dimiteix i que el Partit Democràtic serà a l'oposició

El líder de la força d'esquerres assegura que compliran la seva promesa de no pactar «amb els extremistes»

06.03.2018 | 07:12
Renzi anuncia que dimiteix i que el Partit Democràtic serà a l'oposició

El líder del Partit Democràtic (PD), Matteo Renzi, va anunciar la seva dimissió al capdavant de la formació després de la «derrota clara» patida a les eleccions generals de diumenge a Itàlia i va avançar que la seva formació no formarà part de cap aliança i passarà a l'oposició. En una esperada compareixença, Renzi va admetre que es tracta d'«una derrota clara» i va defensa «obrir una nova pàgina en el partit», el lideratge del qual va anunciar que abandonarà un cop constituït el Parlament i format el nou Govern.

Segons va assenyalar, ja ha demanat la convocatòria d'una assemblea nacional del partit per preparar un congrés en el qual es triï el nou líder, per al que va defensar la necessitat de primàries. Quant al seu futur, va dir que es limitarà a ser senador ras, celebrant la seva elecció com a tal per Florència en els comicis.

L'antic primer ministre va destacar que qui ha guanyat les eleccions no té els suports suficients per governar i va deixar clar que mantenen la seva promesa electoral de «no formar govern amb els extremistes». «Quan hem dit no a la cultura de l'odi no estàvem fent broma», va insistir.

Així, va destacar que del Moviment 5 Estrelles i de la Lliga el separen sobretot el seu «antieuropeisme», i va recordar les nombroses acusacions que des d'aquestes formacions s'han abocat contra el Partit Democràtic, titllant-los de «corruptes» o «mafiosos». «Feu govern sense nosaltres», els va etzibar.

«Si som així, el nostre lloc en aquesta legislatura està a l'oposició», va destacar, insistint que el PD no donarà el seu suport a un «govern antisistema». En un moment en què s'apel·la a la responsabilitat, va afegir, «serem responsables» i per això «estarem a l'oposició».

En aquest sentit, va prometre una oposició responsable que elogiarà el nou Govern «si ho fan millor» i que deixarà enrere la «cultura de l'odi i els insults». El PD, actualment al capdavant del Govern, ha patit un fort cop a les eleccions generals d'aquest diumenge a Itàlia, quedant per sota del 20 per cent dels vots.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit