21 de març de 2018
21.03.2018

Els empresaris ja no troben treballadors ni oferint habitatge

Els elevats lloguers i la recuperació de l'oferta laboral a la Península estan dificultant la contractació de treballadors per a la temporada que s'acosta a Eivissa, que ha deixat de ser una ganga per als temporers

21.03.2018 | 19:54
Els empresaris ja no troben treballadors ni oferint habitatge

Els empresaris eivissencs no ho tenen fàcil aquest any per a contractar mà d'obra de cara a la temporada que s'acosta, ni tan sols oferint allotjament. Si l'any passat ja ho van tenir complicat, aquest encara més: «Hi ha restaurants que aquesta Setmana Santa no podran obrir perquè no troben personal», avisa Joan Riera, president del sector de la Restauració de la Pimeef. El súmmum és el cas d'un empresari amb restaurant a Platja d'en Bossa que no troba allotjament per a la plantilla tot i que, a més, és propietari d'una immobiliària.

Aquest problema, accentuat aquest any, el va començar a albirar Raúl Benito, cap de Recursos Humans del grup Palladium, el 2013, quan «tant l'increment dels preus de l'habitatge com el repunt de l'ocupació a la Península va començar a complicar el mercat a l'hora de captar treballadors a Eivissa ". Els primers afectats van ser «els treballadors de línia (sense excessiva qualificació); aquells que tenen salaris més baixos van ser els primers que van abandonar l'illa a causa de la pujada dels lloguers i al fet que va començar a recuperar l'ocupació a Espanya ». Però fa dos anys hi va haver una nova volta de rosca: «Va començar a afectar la gent qualificada i als caps dels departaments».

Com indica Ángeles Nogales, gerent de Foment del Turisme i empresària hotelera, «parles amb algú per contractar-lo i tot s'ensorra quan tractes el tema de la casa. Llavors decideixen quedar-se on són. Per pagar aquests lloguers prefereixen anar a treballar a Benidorm o a Màlaga », on hi ha bons sous i els immobles encara es lloguen a preus raonables.

Eivissa ja no és una ganga laboral

Així que venir a treballar a Eivissa ja no és una ganga. Molts s'ho pensen: «Aquest hivern -explica Nogales-, un hotel necessitava un cap de manteniment, que no hi havia a l'illa. L'oferta laboral incloïa allotjament, però les diverses persones interessades de la Península el van rebutjar. Per què? Perquè hem creat la imatge que l'illa és molt cara. La gent prefereix viure amb 800 euros a la Península abans que aquí amb 2.000 euros ».

La pastanaga del pis inclòs ja ni tan sols és atractiva: «Els hotelers s'estan trobant aquest any amb que no hi ha la mateixa fluïdesa que el 2017 per trobar treballadors. L'any passat hi havia molt on escollir, però aquest no hi ha tant personal. Hi ha empresaris que estan tenint problemes per a la contractació », alerta Juanjo Planells president dels hotelers de la badia de Portmany.

Millor la casa que els idiomes

D'això s'ha adonat la gerent de Foment: «Fa una setmana i mitja vaig posar un anunci en el Diari d'Eivissa per contractar tres cambreres de pis per a un hotel: només he rebut tres currículums, que no tenen per què ser apropiats». 

La qüestió de l'habitatge és un seriós obstacle per completar les plantilles. «Vaig participar -explica Nogales- al 'Santa Eulària se'n ocupa' la setmana passada: l'avantatge prioritàri per als que buscaven feina era tenir habitatge. Era el primer que preguntàvem els empresaris. L'allotjament ha passat a tenir més importància que els idiomes o la capacitació professional ». ho reconeix Alfonso Rojo, president de la Pimeef: «El primer que fem els empresaris en mirar un currículum és comprovar que tingui habitatge, tot i que posseeixi un perfil amb experiència. Ells vénen amb ganes de treballar, però nosaltres sabem el que els succeirà: és més fàcil que trobin feina que una casa ».
 

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook