21 de març de 2018
21.03.2018

Nicolas Sarkozy, detingut per presumpte finançament il·legal de la seva campanya

L'expresident francès podria haver rebut diners del règim de Moammar al-Gaddafi durant les presidencials del 2007. Les indagacions judicials del cas es van obrir el 2012, després que el grup mediàtic Mediapart informés sobre possibles irregularitats

21.03.2018 | 11:47
L´expresident de Líbia Maammar al-Gaddafi saluda el seu homòleg de França Nicolas Sarkozy el 25 de juliol de 2007.

L'expresident francès Nicolas Sarkozy va ser posat ahir sota custòdia de la policia judicial a la localitat de Nanterre sota la sospita de finançament il·lícit en la campanya política que el va portar a la victòria en les eleccions presidencials del 2007, segons va informarel diari Le Monde.

L'exmandatari va ser interrogat a les oficines de la Policia Judicial de la localitat de Nanterre, al nord-oest de París, sota la sospita que podria haver rebut finançament de Líbia durant la campanya per a les presidencials de l'any 2007.

Es tracta de la primera ocasió en què Sarkozy ha de prestar declaració en el marc d'una investigació judicial que es va obrir a l'abril de 2013. Sarkozy pot estar sota custòdia policial en un termini de 48 hores abans de passar a disposició d'un jutge. Les indagacions judicials es van obrir després que el grup mediàtic Mediapart informés el 2012 que Sarkozy podria haver rebut finançament per a la seva campanya presidencial de 2007 del règim libi, llavors dirigit pel coronel Moammar al-Gaddafi.

Al novembre de 2016, en ple procés d'eleccions primàries dels Republicans, l'intermediari Ziad Takieddine va assegurar que havia traslladat cinc milions d'euros de diners en metàl·lic de Trípoli a París entre finals de 2006 i principis de 2007 per lliurar-los a Claude Guéant perquè ell els facilités a Nicolas Sarkozy, que llavors era ministre d'Interior.

Després de ser investigat per «complicitat en la corrupció d'un agent públic estranger» i per «complicitat en el desviament de fons públics a Líbia», la declaració de l'intermediari Takieddine va ser confirmada el 20 de setembre de 2012 per Abdullah Senusi, exdirector de la Intel·ligència militar del règim de Gaddafi davant el fiscal general del Consell Nacional de Transició Libi, el govern provisional que tenia llavors el país nord-africà.

Posteriorment, l'Oficina de Lluita contra la Corrupció i els Delictes Financers i Tributaris va presentar un informe davant els magistrats en què ha assenyalat, basant-se en nombrosos testimonis, com circulava els diners en metàl·lic que rebia la campanya presidencial de Sarkozy.

La decisió de situar l'exmandatari gal sota custòdia policial comporta que els magistrats han reunit noves proves sobre el suposat finançament il·legal que hauria rebut la seva campanya presidencial del 2007.

Segons les informacions recollides pel diari francès Le Monde, exdirigents del règim libi liderat pel coronel Moammar al-Gaddafi haurien decidit aportar nous elements que confirmarien el finançament rebut per Nicolas Sarkozy en la campanya que el va portar al palau de l'Elisi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook