La policia espanyola ha informat de la detenció aquesta tarda de Josep Lluís Alay, l'historiador de la Diputació que acompanyava Carles Puigdemont durant el seu periple europeu. La detenció deixa com a únic acompanyant en llibertat en Jami Matamala. Alay hauria estat detingut després d'haver assistit al ple del Parlament d'avui que ha seguit des de la tribuna de convidats i ara es trobaria a la comissaria de la Verneda.

La detenció s'ha produït a les 19.20 hores per agents de la Comissaria General d'Informació. Se l'acusa d'un presumpte delicte de "encobriment" per haver ajudat a sostreure de l'acció de la justícia a l'expresident de la Generalitat en un país estranger.

Josep Lluís Alay Rodríguez és un historiador i físic que actualment treballava com a Comissionat de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, càrrec eventual de l'organisme pel que rebia uns 80.000 euros bruts l'any. Alay era un dels acompanyants de l'expresident que estava dins del cotxe quan va ser detingut a Alemanya. Ara està investigat per encobriment, ja que des de divendres estava en vigor l'euroordre.

La Policia Nacional havia detingut els dos agents dels Mossos d'Esquadra que acompanyaven el diumenge a Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya, segons informen a Europa Press fonts policials. Tots dos anaven amb l'expresident del Govern català a la furgoneta que el traslladava en direcció a Bèlgica.

Les detencions de Xavier Goicoechea Fernández i a Carlos de Pedro López s'ha produït aquest migdia a Barcelona i són fruit de les investigacions de la Comissaria General d'Informació en el marc de les diligències d'Investigació 40/2018 incoades per la Fiscalia de l'Audiència Nacional per un presumpte delicte d'encobriment.

En concret, el mosso Carlos López ha estat detingut a les 12:45 hores a l'Aeroport del Prat, quan tornava en un vol procedent de Brussel·les. Per la seva banda, Xavier Goicoechea ha estat detingut un quart d'hora després, a les 13:00 hores, als voltants del seu domicili, a la localitat de Vilassar de Mar.

La Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional va obrir una investigació a aquests dos agents de la policia autonòmica catalana i enviament ahir a la Fiscalia de l'Audiència un informe per determinar si tots dos havien incorregut en alguna conducta delictiva per haver ajudat a Puigdemont a sostreure's de l'acció de la Justícia.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional va incoar diligències d'investigació per depurar les possibles responsabilitats penals en què haurien pogut incórrer, a més dels dos mossos, dues persones més que acompanyaven Puigdemont en el moment de la detenció, l'empresari Josep Maria Matamala i el historiador Josep Lluís Alay.