El nen de 8 anys Gabriel Cruz va patir una mort violenta a la barriada de Las Hortichuelas, a Níjar, «una o dues hores després de dinar», segons l'informe ampliatori de l'autòpsia que ja té en el seu poder el jutge d'instrucció número 5 d'Almeria, Rafael Soriano. L'autòpsia recull que les mostres del contingut estomacal remeses a l'Institut Nacional de Toxicologia, amb seu a Sevilla, revelen una mort en les primeres hores del presumpte segrest a mans d'Ana Julia Quezada, qui el va portar a la finca familiar de Rodalquilar, situada a uns cinc quilòmetres de la casa de l'àvia paterna. L'informe preliminar va datar el decés el mateix dia de la seva desaparició, el 27 de febrer, i va apuntar com a causa de la mort l'asfíxia.

En la seva interlocutòria d'ingrés a la presó, el magistrat Rafael Soriano sosté que «resulta presumptament inqüestionable la participació» de Quezada en la mort del menor i assegura que del seu comportament «s'infereix una malvada voluntat dirigida especialment a assegurar la comissió del crim».

Indica que, com a part d'aquest «macabre pla criminal», es va intentar dotar d'una coartada fent tasques de pintura a la finca de Rodalquilar, a Níjar, i que va actuar suposadament per intentar «despistar els agents de l'autoritat que practicaven la recerca» fins a trobar el «moment de poder fer desaparèixer el cos».

El jutge instructor destaca que va enterrar el seu cos sense vida en un «forat que prèviament havia fet amb una pala» i després va voler desfer-se del cadàver en un hivernacle d'acord a les intervencions telefòniques practicades, el contingut de les quals està en una peça separada.