El president del Govern, Mariano Rajoy, ha expressat avui el seu respecte a totes les decisions judicials, tant espanyoles com alemanyes, i ha assegurat que no ha parlat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, sobre la situació de Carles Puigdemont.

Rajoy, en declaracions als periodistes durant la seva participació en la segona jornada de la Convenció del PP a Sevilla, ha estat preguntat per la decisió de la justícia alemanya d'alliberar a Puigdemont i per les declaracions de la ministra de Justícia d'aquest país, Katarina Barley, en les quals ahir va considerar "absolutament correcta" aquesta mesura.

El cap de l'Executiu ha explicat que el Govern espanyol ha assumit la seva responsabilitat de posar en marxa l'article 155 de la Constitució per restablir la legalitat a Catalunya i, a partir d'ara, és necessari que es formi un Govern que necessita d'un candidat viable i que compleixi la llei.

"La resta són decisions judicials i sempre he dit i reitero ara que les decisions judicials es compleixen i s'acaten perquè és l'Estat de Dret i l'imperi de la llei", ha afegit. I es compleixen, ha afegit, tant les decisions dels tribunals espanyols com les que adoptin els d'altres països.

Rajoy ha assenyalat que ara hi ha una situació judicial a Alemanya sobre la que ha recordat que tant el Tribunal Suprem com la fiscalia espanyola han dit que estan estudiant la possibilitat de recórrer davant el Tribunal Europeu.

Dastis critica les paraules de la ministra de Justícia espanyola

El ministre d'Afers exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, ha qualificat com a "desafortunades" les paraules de la ministra alemanya de Justícia, Katarina Barley, recolzant la decisió de la justícia del seu país de posar en llibertat a Carles Puigdemont. "No és el més apropiat".

En declaracions a la seva arribada a la convenció nacional del PP a Sevilla, Dastis ha explicat que l'euroordre es va establir perquè els països membres de la Unió Europea deixessin aquestes qüestions "entre jutges" i "separades de les opinions polítiques".

En la seva opinió, "entrar a consolidar decisions dels jutges" per part de l'Executiu alemany "no sembla el més apropiat en aquests moments". "Em semblen declaracions una miqueta desafortunades", ha apuntat.