Jacinto S. M., l'home que l'any 2015, quan tenia 80 anys, va matar d'un tret a un dels dos joves que van entrar a la seva casa per robar en un municipi de Tenerife ha estat condemnat a dos anys i mig de presó per homicidi, amb l'eximent incompleta de legítima defensa.

La secció segona de l'Audiència Provincial de Santa Cruz de Tenerife condemna a més a Jacinto S. M. a dos anys de presó per tinença il·lícita d'armes, encara que en aquest cas acorda la suspensió de la pena condicionada al fet que no delinqueixi en el termini de tres anys.

En el judici amb jurat, celebrat la setmana passada, tant la fiscal com la defensa havien demanat l'absolució de l'acusat per homicidi en estimar la legítima defensa com a eximent completa.

L'acusació particular, exercida en representació de la mare del mort, va demanar inicialment deu anys de presó, però va rebaixar al llarg del judici la seva petició a dos anys i mig en reconèixer la legítima defensa com a atenuant.

En el seu veredicte, el jurat va considerar Jacinto culpable, però va proposar la suspensió de la pena o l'indult, donada la seva avançada edat i per haver actuat en defensa de la seva vida i la de la la seva família.

El jurat va reconèixer que el processament havia actuat en defensa pròpia, però va considerar que podria haver utilitzat altres alternatives igualment efectives per salvaguardar la seva integritat física i la de la seva esposa "evitant la mort de l'assaltant"

El magistrat ha condemnat Jacinto S. M. com a responsable civil a indemnitzar amb 20.000 euros a la mare de l'assaltant mort, Jonás C.R., que tenia 26 anys, encara que l'acusació particular demanava 76.000 euros per aquest concepte.

La sentència declara provat, com ja va fer el veredicte, que Jonas C.R i un jove menor d'edat van entrar la nit de l'1 de març de 2015 a robar l'habitatge on residien el processat, la seva esposa i la seva cunyada, situada lluny del nucli urbà d'Arafo, disfressats amb caretes i armats amb una pistola, que després es va saber que era simulada.

Els dos lladres van copejar a l'acusat, li van posar la pistola al cap, van pegar la seva esposa i li van exigir que els donés tots els diners que tingués a casa.

En aquest moment, Jacinto S. M. va simular que anava a treure diners d'un armari i va agafar un revòlver amb el qual va tractar d'espantar a assaltants. Primer va fer un tret al terra i després en va fer un altre més alt, que va impacgtar al coll a Jonás C.R.

En el judici, l'altre lladre va confessar al jurat que ell hagués fet el mateix que Jacinto S. M. si algú hagués amenaçat així a la seva família a la seva casa: "I no deixaria que se n'escapés cap".

La sentència considera "indiscutible" que Jacinto S. M. i la seva família van sofrir una "agressió il·legítima" contra el seu habitatge i contra la seva integritat física, per la qual cosa ha de concedir-se-li el benefici d'haver reaccionat en legítima defensa.

Ara bé, a l'hora de valorar si la seva resposta va ser "proporcional a l'agressió soferta", el magistrat recorda que és el jurat el que ha establert que l'ancià tenia "altres alternatives possibles menys oneroses" a la de matar a Jonás C.R.

Entre elles, diu el jutge, la de "efectuar un nou tret al terra tot esperant dissuadir a l'assaltant perquè finalment abandonés l'habitatge".