La formació lila Podemos va acordar escollir el seu precandidat i secretari d'Anàlisi Estratègica i Canvi Polític de Madrid, Iñigo Errejón, per a les eleccions autonòmiques de manera simultània a la llista electoral, en un nou Reglament de Primàries que serà votat entre els dies 9 i 14 de maig. Aquesta presa de decisió és fruit de la insistència del mateix Errejón. El cofundador del partit, Juan Carlos Monedero, va dir que estava «cansat de ximpleries de nens petits», en relació a les declaracions d'Errejón en les que condicionava la seva candidatura a Madrid al fet que les primaries per escollir el cap de cartell i llista fossin a la vegada, i no en dues fases.

El debat de fons se centra en el control de la candidatura. Quan el secretari general, Pablo Iglesias, i Errejón van acordar que aquest últim es concentrés en la Comunitat de Madrid després de perdre en el palau de Vistalegre 2, un dels punts del pacte era que l'actual secretari d'Anàlisi Estratègica i Canvi Polític tingués «autonomia» plena en el disseny i definició de la campanya. Ara la discussió consisteix en la representació del partit davant la Junta Electoral, que és on es fan realitat els acords polítics a través de la validació jurídica. «Com a secretari general de Podemos de la Comunitat de Madrid, tinc un projecte i en aquest projecte hi ha Íñigo Errejón, que serà el candidat, o el que vulgui que sigui». Així ho va assegurar Ramón Espinar en una entrevista a Las mañanas de RNE, on va parlar de qui seria el número dos de la formació de Pablo Iglesias fins a la celebració del Consell Ciutadà de febrer de 2017. Ja llavors el líder del partit havia expressat també el seu desig que Errejón fos el candidat a la Comunitat de Madrid. Durant l'entrevista, Espinar va concretar que hi haurà primàries en el partit per definir els candidats a les municipals i autonòmiques del pròxim any, però va subratllar que no tenia cap dubte que Errejón seria qui resultaria triat.

El Consell Autonòmic que lidera Ramón Espinar va acordar diumenge passat donar el vistiplau al Reglament de Primàries de cara als comicis del pròxim any, precipitat per la polèmica del màster de la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes. Espinar va assenyalar que farà tot el necessari per «la unitat» del seu partit i per guanyar-li al PP i a la presidenta Cristina Cifuentes la Comunitat en les eleccions de 2019. Segons diuen, era necessari accelerar les primàries en el context polític actual: un Ciudadanos que avança el PP i un PSOE embarcat amb la precampanya de la moció de censura.