Nit de dilluns. Zona 'guiri' de Benidorm. Quatre turistes britànics s'embranquen en una baralla i un d'ells acaba ferit de gravetat. La Policia Nacional requereix la presència d'una ambulància del servei públic de transport sanitari, gestionat per la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana, per traslladar el ferit a l'Hospital Comarcal de la Vila Joiosa.

Hores després, els agents requereixen al centre sanitari informació sobre la víctima per poder incorporar-la al atestat. Però a Urgències no en saben res. Tampoc al CICU. El pacient arriba a l'hospital perquè l'ambulància que l'havia de traslladar i custodiar la víctima l'ha "perdut" a mig camí i no n'ha alertat a ningú. Si aquesta història et resulta surrealista, espera. Perquè encara hi ha molt més a conèixer.

Els dos treballadors de l'ambulància, un conductor i un sanitari, tornen a la base on tenen el seu vehicle. La Policia Nacional els localitza i els exigeix ??explicacions sobre els fets. Tots dos relaten que la víctima s'ha despertat a mig camí, s'ha posat violenta amb un d'ells i, quan l'altre va parar l'ambulància per ajudar-lo, a l'obrir la porta, el ferit s'ha escapat. Es trobaven a menys de mig quilòmetre de l'Hospital de la Vila.

La Policia surt a buscar el ferit i l'acaba localitzant, inconscient al marge de la carretera, a escassos metres d'on els sanitaris diuen que el van perdre. Reclamen de nou la presència de l'ambulància per portar al pacient fins Urgències, on immediatament es van fer càrrec de la seva situació. Finalment, després de veure que actuen de manera estranya, els agents del Cos Nacional de Policia es posen en contacte amb la Guàrdia Civil, que també desplaça fins al lloc dels fets una patrulla i que, després de fer una prova de drogues i alcohol als dos tripulants, descobreix que les anàlisis donen positiu. Almenys, en cocaïna i marihuana, com asseguren fonts consultades. Mitjans de comunicació intenten confirmar amb l'empresa aquesta història, però tots topen amb el malteix silenci i el cas segueix sense obtenir una resposta.

Els fets abans relatats, confirmat per fonts sanitàries i policials, van ocórrer entre la nit d'aquest dilluns i la matinada de dimarts. Els dos treballadors de l'ambulància van acabar detinguts per un presumpte delicte d'omissió del deure de socors, com van confirmar les mateixes fonts, que també van assenyalar que, en el cas de tots dos, aquesta omissió seria encara més greu, atès que l'article 196 del Codi Penal així ho estableix expressament: "El professional que, estant obligat a això, denegui l'assistència sanitària o abandoni els serveis sanitaris, quan de la denegació o abandó es derivi risc greu per a la salut de les persones, (...)".

I la cosa no acaba aquí. A més de la detenció i acusació per aquesta suposada omissió del deure de socors, les mateixes fonts van indicar que un d'ells també s'enfronta a una sanció per conduir sota els efectes de les drogues i altres conseqüències penals que, a partir d'ara, es puguin derivar d'aquest fet.

Suspesos de feina

La premsa ha contactat amb la direcció del departament de salut comarcal, dependent de la Conselleria de Sanitat, per conèixer la seva versió sobre els fets. No obstant això, la gerent Rosa Louis Cereceda afirma desconèixer per complet els fets i al·lega que el servei de transport sanitari, tot i tractar-se d'un servei públic, està subcontractat a una empresa privada, per desvincular així al departament del que ha passat.

Igualment, s'ha intentat demanar via telefònica la versió del que va passar amb el Grup ASV Transport Sanitari Ajuda, la unió temporal d'empresa que presta el servei a la Conselleria, sense poder obtenir cap resposta. Fonts consultades asseguren que tots dos treballadors han estat suspesos de feina i sou, però que aviat podrien tornar a la seva activitat. Aquesta dada tampoc ha pogut ser confirmada amb ni amb Sanitat ni amb l'empresa subcontractada.