El Ple del Congrés dels Diputats va fer el primer pas per iniciar la despenalització de l'eutanàsia, gràcies al suport expressat per la major part dels grups a la proposició de llei del Parlament de Catalunya que demana la reforma del Codi Penal en aquest sentit. Tots els grups excepte el PP i UPN, que es van mostrar en contra, i Ciutadans, que s'abstindrà, van avançar la seva posició favorable a aquesta iniciativa, que, això no obstant, serà votada pel ple de la Cambra Baixa dijous que ve.

La proposta aprovada pel Parlament de Catalunya, que es va debatre al Congrés, sol·licita la reforma de l'article 143.4 del Codi Penal per despenalitzar l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi, així com exonerar de responsabilitat penal qui ajudi a morir una persona amb una malaltia terminal o incurable que li provoca patiment físic o psíquic greu.

Actualment, el Codi Penal contempla penes de presó d'entre 4 i 8 anys per a «qui indueixi al suïcidi d'un altre» i a penes d'entre 2 i 5 per a qui cooperi amb «actes necessaris al suïcidi d'una persona». També estableix que serà castigat amb la pena de presó de 6 a 10 anys si la cooperació arribés fins al punt de causar la mort.

Malgrat haver mostrat el seu suport a la iniciativa, la diputada del PSOE Lídia Guinar va incidir en la importància que aquesta vagi acompanyada d'una regulació de l'eutanàsia com la recollida en la proposició de llei que els socialistes van presentar la setmana passada.

El debat es va iniciar amb la defensa de la proposta per part de tres diputades del parlament català. Alba Vergès (ERC) va destacar que hi ha hagut un canvi en la perspectiva social de l'eutanàsia, Marta Rivas (En Comú Podem) va assegurar que despenalitzar i regular l'eutanàsia i el suïcidi assistit «no li restarà drets a ningú» i Assumpta Escarp (PSC) va recordar que des de 1994 el Congrés ha debatut fins a en 16 ocasions la regulació de l'eutanàsia.