El Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) estava fent seguiment del tribunal que va jutjar La Manada des de l'abril de l'any passat a causa del retard en els assenyalaments de la Secció Segona de l'Audiència Provincial d'aquesta comunitat autònoma. Així consta en els acords adoptats per la Sala de Govern del TSJN. A la reunió de l'esmentada Sala del 22 de maig de 2017 es va acordar continuar amb el seguiment a la Secció Segona de l'Audiència Provincial pel «retard en l'assenyalament de vistes». Es va fer constar que l'acord va ser adoptat pel president del Tribunal Superior de Justícia el 25 abril i després de l'informe aportat per la presidenta de l'esmentada Audiència en relació amb aquesta secció. Aquell dia, els membres de la Sala de Govern van acordar que havien de ser informats del resultat d'aquest seguiment i van unir la seva decisió a l'expedient número 8/16.

Un mes després, a la reunió que va mantenir la Sala de Govern del TSJ de Navarra el 26 de juny, els seus membres van poder estudiar l'informe remès pel president de la Secció Segona de l'Audiència Provincial, José Francisco Cobo, que el va enviar en compliment del seguiment que s'havia acordat sobre aquest tribunal. «La Sala de Govern queda assabentada i acorda continuar amb aquesta mesura», estableix l'acord, que va quedar també unit, com l'anterior, a l'expedient número 8/16.

L'esmentada sala està formada pel president, Francisco Cobo, i els magistrats Raquel Fernandino Nosti i Ricardo Javier González. Aquest últim, autor del vot particular favorable a l'absolució dels acusats i que ha aixecat polèmica pels comentaris que feia en relació amb les víctimes d'abusos i, en concret, per la seva opinió sobre la víctima d'aquesta violació, assegurant que l'acte es va desenvolupar en un «ambient de gresca i alegria de tots ells».

Ricardo González ja havia estat sancionat fins en quatre ocasions per retards en les seves resolucions entre finals dels anys noranta i principis dels 2000, quan era titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Bilbao. Les sancions imposades a González van sumar més de 350.000 pessetes.