El Centre Internacional per a l'arranjament de diferències sobre Inversions (Ciadi), dependent del Banc Mundial, va dictar un laude arbitral en el qual obliga Espanya a pagar 64,5 milions d'euros a l'empresa Masdar, d'Abu Dhabi, per la retallada de les primes a les energies renovables. Masdar, filial d'energies renovables del fons sobirà Mubadala, havia reclamat una quantitat molt superior, 165 milions d'euros.

Es tracta del tercer laude contra Espanya després del dictat al febrer per l'Institut d'Arbitratge de la Cambra de Comerç d'Estocolm (Suècia) i un altre anterior del Ciadi, de maig de 2017.

Masdar va promoure tres centrals termosolars a Espanya a través de Torresol Energy i al costat de l'empresa espanyola d'enginyeria Sener: Gemasolar, a Sevilla; i Valle 1 i Valle 2, a Cadis. Aquestes centrals van suposar una inversió conjunta de 940 milions d'euros. Masdar ha estat representada per la firma Allen & Overy.

L'Advocacia de l'Estat estudiarà el laude del Ciadi, de 400 pàgines d'extensió, abans de decidir si el recorre, van explicar fonts del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital. Aquestes fonts consideren un èxit que la quantitat a pagar hagi quedat tan lluny de la demanada per Masdar. A més, el laude no ha imposat les costes del procés a Espanya.

Al febrer, Espanya va perdre un arbitratge davant la Cambra de Comerç d'Estocolm després d'una demanda presentada per la societat Novenergia, amb seu a Luxemburg. El laude, que va ser recorregut per l'Advocacia de l'Estat, obligava Espanya a pagar 53,3 milions a Novenergia, que va desenvolupar instal·lacions fotovoltaiques a Castella-la Manxa, Extremadura, Múrcia i Catalunya.