La lava del volcà hawaià Kilauea, que va entrar en erupció fa tres setmanes, continua acostant-se a una planta tèrmica de l'illa que conté substàncies inflamables i podria provocar una emissió incontrolable de gasos tòxics.

La planta geotèrmica de Puna Venture (PGV, en anglès) subministra un 25 per cent de l'energia de l'illa de Hawaii i es troba tancada des del 3 de maig, quan va entrar en erupció el volcà en el que els geòlegs han considerat el pitjor esdeveniment vulcanològic de l'últim segle. Uns 227.000 litres de pentà inflamable han estat retirats de la zona.

Els treballadors de la planta es troben ara mirant de tancar els tres pous de les instal·lacions, que tenen accés a aigua extremadament calenta a uns 2.000 metres de profunditat, la qual permet el funcionament de grans turbines per a la producció d'electricitat.

"Volem tancar els pous per eliminar el risc que es produeixi una emissió incontrolable" de gasos i fum des de la planta, ha indicat el governador de Hawaii, David Ige, durant una roda de premsa.

"El flux de lava es troba a uns 250 metres de la planta", ha assenyalat la portaveu del comtat homònim Janet Snyder en un correu electrònic. "Estem intentant refredar els tres pous. Hem tingut dificultats amb el tercer", ha afegit.

Aquest mateix dilluns, la lava del volcà ha entrat en contacte amb l'oceà Pacífic i ha provocat un núvol d'àcid que podria ser mortal i en la qual hi ha en suspensió fragments fins i tot de vidre.

El fum càustic pot ser fatal si s'inhala. El volcà ha produït al voltant de dues dotzenes d'esquerdes que llancen lava, el mateix nombre que en un anterior esdeveniment de 88 dies el 1955.

L'erupció ha entrat en una fase més violenta, en la qual grans volums de roca fosa, més calenta i més ràpida que el magma més vell, estan sortint de les fissures que han esclatat en una petita àrea de comunitats rurals.