La investigació oberta el 2015 per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil contra Eduardo Zaplana va tirar del fil per comprovar que l'exministre va poder haver obtingut «quantitats milionàries» de comissions que durant anys haurien estat en un lloc segur en diversos paradisos fiscals, que algunes fonts situen a Uruguai, Panamà i possiblement Luxemburg.

L'operació es va desencadenar després de la suposada repatriació de part d'aquests diners ocults en paradisos fiscals, la quantitat de la qual s'estima al voltant dels 10,5 milions d'euros. I després de la compra d'un pis, al març passat, al districte madrileny de Chamberí, per un valor estimat de dos milions i sense préstec hipotecari.

Precisament el blanqueig de capitals, (amb una prescripció de quinze anys per als càrrecs públics o agents de l'autoritat) és el que permet als investigadors indagar sobre la resta de delictes que, a causa del temps transcorregut, ja haurien prescrit. Encara que aquest serà amb tota seguretat un dels elements de batalla de les defenses en la nova instrucció per corrupció que investiguen els jutjats valencians.