Els primers resultats oficials corresponents a les dades procedents de quatre circumscripcions confirmaven ahir una victòria aclaparadora del «Sí» a la liberalització de l'avortament després del referèndum celebrat aquest divendres, amb un 68% a favor, un 32% en contra i una participació del 64,9% del cens, un cop escrutats els vots en 31 de les 40 circumscripcions en què es divideix el país. Destaca per la seva claredat el resultat de la circumscripció de Dublín Centre, on el «Sí» va imposar-se per un 76,51%, mentre que el «No» va quedar-se en el 23,49%.

El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, va destacar que, després del referèndum, Irlanda tindrà «una constitució moderna per a un país modern». Varadkar va destacar que el resultat, inesperadament clar a favor de «Sí», suposa una «revolució silenciosa» i va anunciar que la nova llei d'interrupció voluntària de l'embaràs podria estar en vigor a finals d'aquest mateix any.

Als que van votar «No», Varadkar els va assegurar que Irlanda «és el mateix país que la setmana passada, només que una mica més amable, una mica més tolerant i una mica més moral».

El diari de referència irlandès The Irish Times no va dubtar a qualificar la victòria del «Sí» com una «victòria aclaparadora més enllà de qualsevol expectativa».

Des de la campanya del «No» van reconèixer el resultat majoritàriament sense estridències, però altres veus rebutjaven donar-se per vençudes i consideraven que aquesta reforma pot ser reversible. «Quan el primer dels milers de nadons no nascuts sigui assassinat en clíniques i hospitals irlandesos a causa que se'ls ha despullat dels seus Drets Humans, tots els que heu votat 'No' sabreu almenys que heu lluitat per intentar salvar aquests petits», va argumentar l'activista del «No» Declan Ganley.

Altres activistes argumentaven que aquest és un «Sí» a poder triar, no un «Sí» a l'avortament, pel que van instar els polítics que la nova llei d'avortament sigui el més restrictiva possible.

El Govern irlandès va proposar una llei de terminis amb interrupció lliure fins a la setmana 12 i per risc físic o mental per a la dona o risc per al fetus abans del part o poc després del mateix.

Primer, però, era necessari derogar en referèndum la Vuitena Esmena de la Constitució, que consagra el dret a la vida del no nascut.