Al Congrés dels Diputats s'està fent el debat de la moció de censura presentada pel PSOE per fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa.

20.51 h

Sánchez s'obre a reformar la Constitució però tanca la porta a incloure el dret a l'autodeterminació

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha defensat la Constitució i dit que proposaran reformar-la per incloure un nou encaix territorial. Ho ha dit després de la intervenció del líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha demanat un "pas endavant" en el concepte de plurinacionalitat.

Sánchez ha dit que és "legítim" que Podem defensi el dret a l'autodeterminació de Catalunya "fins del marc constitucional" però ja ha avançat que no coincidirà amb les peticions de la formació d'Iglesias i, per tant, ha tancat la porta a incloure aquest dret d'autodeterminació en la reforma que es comprometen a impulsar. El secretari general del PSOE ha demanat a Iglesias que siguin "humils i realistes" en les propostes del programa que pugui desplegar Sánchez si guanya la moció.

El candidat ha reconegut que el full de ruta porta a la convocatòria d'eleccions i que, per tant, no hi haurà temps per desplegar totes les polítiques d'esquerres que li planteja Iglesias. "Convé que no enganyem a la ciutadania, hem de ser conscients que hi ha un full de ruta i ha de ser la de convocatòria d'anticipades", ha afegit Sánchez. Ha insistit que vol pactar la data amb els grups però no ha donat més detalls del calendari d'aquest escenari electoral.

20.17 h

Iglesias emplaça Sánchez a moure fitxa i "assumir el repte institucional" d´una Espanya "plurinacional"

El líder de Podem, Pablo Iglesias ha afirmat aquest dijous que la caiguda de Mariano Rajoy fruit de la moció de censura de Pedro Sánchez s´ha de transformar en una "neteja de l´aparell de l´Estat" i ha reivindicat el diàleg amb les forces catalanes i basques, a qui ha emplaçat a "treballar junts" amb Podem perquè en un futur "els nostres fulls puguin viure en una república fraterna i plurinacional". En aquest marc ha emplaçat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a moure fitxa i "assumir el repte institucional" d´una Espanya "plurinacional", i l´ha advertit que "si vol ser president de tots els espanyols no s´ha de limitar a voler ser el mal menor" sinó dir a persones com Joan Tardà que està disposat a buscar la formula per "construir un futur tots junts".

19.45 h

Sánchez acusa Rivera de mirar pels "seus interessos" i d'insistir en les eleccions per "l'expectativa de les enquestes"

Tensa rèplica de Pedro Sánchez a Albert Rivera. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha acusat Cs de "mirar pels seus interessos" quan no recolza la moció de censura i insisteix que cal anar a eleccions. Segons Sánchez, la voluntat de Cs no és "donar la veu als espanyols" sinó "aprofitar l'avantatge de les enquestes". Segons Sánchez, el PSOE va oferir a Cs pactar una data d'eleccions però que no van accedir. "Vostès el que no volen són unes eleccions convocades pel PSOE", ha manifestat. Sánchez ha criticat el discurs de Rivera per ser "precuinat" i li ha demanat que "es mulli".

A més, el secretari general del PSOE ha acusat Rivera de mentir, quan nega que hi hagi hagut contactes entre els dos líders per parlar de la moció. En aquest sentit, ha dit que "entén" el govern de Rajoy quan, en ocasions, ha acusat Cs de "deslleial". "El que passa és que vostè no té paraula", ha dit. També ha desvetllat que entre els plans de Cs si Rajoy es mantenia a la Moncloa estava el de "desestabilitzar-lo" no recolzant el sostre de despesa (que s'ha de debatre properament) i aixecant vetos que fins ara havia acordat amb el PP per aturar algunes iniciatives parlamentàries.

18.45 h

ERC anuncia el vot favorable a la moció de censura: "El nostre sí a Sánchez és un no a Rajoy"

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha anunciat el vot afirmatiu a la moció de censura del PSOE deixant clar que no significa un suport a les polítiques dels socialistes. "El nostre sí a Sánchez és un no a Rajoy", ha resumit en la seva intervenció. Així mateix, ha remarcat que Catalunya sap que hi ha diferències entre un govern del PSOE amb el Podem i un govern del PP amb Cs. Això sí, Tardà ha demanat a Sánchez que "no prengui el pèl" a Catalunya que, segons el portaveu dels republicans, té "massa dolor". En la seva intervenció, ha reivindicat la via del diàleg i de la "desobediència civil pacífica". "Encara que treies pit de tenir-los a la presó, seguiríem demanat diàleg", ha conclòs.

18.31 h

La Moncloa assegura que "Rajoy no dimiteix"

La Moncloa ha volgut frenar aquest dijous les informacions i rumors sobre una dimissió imminent de Mariano Rajoy després que el PNB hagi anunciat el seu "sí" a la moció de censura de Mariano Rajoy. L´equip de l´encara president ha fet distribuït un missatge on assegura que "Rajoy no dimiteix perquè no ha fet res de dolent". L´únic que ha fet és treure Espanya de la ruina", asseguren aquestes fonts".

En aquest marc, asseguren que una dimissió de Rajoy no evitaria un govern de Pedro Sánchez, sinó que el "facilitaria" perquè permetria que Sánchez es presentés a una investidura on -a diferència del que passa a la moció de censura- "no necessitaria majoria absoluta" sinó únicament majoria simple. Segons La Moncloa, la polèmica sobre la dimissió de Rajoy "només respon a una qüestió: l´intent dels socis de dissimular i eludir les seves responsabilitats en la decisió de fer president una persona que sistemàticament ha perdut a les urnes".

17.47 h

Sánchez diu que buscarà en el PNB "un soci preferent" per a promoure canvis legislatius

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha dit que buscarà en el PNB un "soci preferent" per a eventuals canvis legislatius si arriba a la presidència. Ha assolit així el compromís que li demanava el PNB. Després del 'sí' dels nacionalistes bascos, el candidat ha dit que també respectarà els acords amb el PP previstos als pressupostos del 2018 (entre ells, 540 milions en inversions) i ha afegit que espera poder "assentar les bases" dels comptes del 2019.

També ha subratllat la voluntat de diàleg amb el govern basc -del qual el PSE en forma part- i ha insistit que aquesta voluntat és vàlida també per a la resta de govern autonòmics. "Recullo el seu guant, ara toca desitjar-nos sort i obrir un nou temps polític que serà bo per a Espanya i també per a Euskadi", ha valorat Sánchez durant el torn de rèplica. El secretari general ha defensat que la moció de censura no s'ha presentat de manera "precipitada" sinó com a conseqüència "de la no assumpció de responsabilitats" per part de Mariano Rajoy. "Sé que això no entrava en els seus plans, cregui'm que tampoc en els del PSOE", ha defensat.

17.29 h

Aitor Esteban (PNV) comunica al Ple el sí del seu partit

El portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, ha anunciat n el ple del Congrés dels Diputats el vot favorable del seu partit a la moció de censura perquè és el que demana majoritàriament la ciutadania basca, advertint a Pedro Sánchez que no abusi de la prerrogativa que li estan concedint.

17.13 h

El PDeCAT confirma el seu vot a favor de la moció de censura de Pedro Sánchez

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha confirmat que els seus vuit diputats votaran aquest divendres a favor de la moció de censura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, perquè es converteixi en president del Govern en substitució de Mariano Rajoy. " des de la discrepància recolzarem la moció per posar fi a l'etapa de Mariano Rajoy ", ha dit el exconvergente.

Així ho ha avançat Campuzano en la seva segona intervenció en el debat de la moció de censura després d'escoltar la rèplica de Sánchez a la seva primera al·locució, en la qual ja havia deixat la porta oberta a donar-li el seu suport.

En aquesta rèplica, Sánchez ha renovat la seva oferta de diàleg al president de la Generalitat, Quim Torra, concretant que està disposat a parlar sobre els 40 punts que al seu dia va plantejar l'expresident Artur Mas a Rajoy, així com a "explorar" els camins que va apuntar el Tribunal Constitucional en la sentència sobre l'Estatut per buscar una sortida al conflicte català.

A més, el líder socialista ha dit compartir amb Campuzano que el que ha passat en els últims temps ha provocat "dolor i indignació" a Catalunya i, ha apostat per respondre a això "amb futur i esperança", alhora que ha demanat al PDeCAT " responsabilitat "perquè" és important tancar la fractura que existeix en la societat catalana ".

17.05 h

Coalició Canària, aliada de Rajoy, anuncia que s'abstindrà en la moció de censura

La diputada de Coalició Canària Ana Oramas ha anunciat l'abstenció de la seva formació, aliada de Mariano Rajoy durant aquesta legislatura i que, entre d'altres, li ha aprovat els darrers pressupostos. Oramas ha dit que coneix a Sánchez i que no li "preocupa" que sigui president perquè tenen "moltes coses en comú". Ara bé, ha advertit que no li agraden "els companys de viatge". Tanmateix, i en defensa dels interessos de Canàries, ha dit que anar a eleccions generaria "incertesa" i aturaria "temes vitals" pendents al seu territori. Per això, ha anunciat l'abstenció. La decisió de la diputada canària, però, no altera l'aritmètica per fer prosperar la moció però és un símptoma d'afebliment dels grups que fins ara han donat suport a Rajoy mentre ha governat en minoria.

16.50 h

Sánchez promet al PDeCAT "diàleg, negociació i mà estesa per trobar punts d'unió" però els demana "responsabilitat"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha compromès a oferir "diàleg, negociació i mà estesa" al Govern de la Generalitat si guanya la moció de censura i és president. Ha remarcat que la crisi catalana és "un problema polític" i ha dit que cal "trobar punts d'unió" per superar-la. Ara bé, ha dit que sempre aquesta negociació es circumscriurà a l'àmbit de la Constitució i l'Estatut, tot i que també ha dit que s'ha de plantejar una reforma de la carta magna també pel que fa a la crisi territorial. "Sempre he defensat que Espanya és una nació però també hi ha territoris que se senten com a tal", ha manifestat.

Ara bé, també ha demanat "responsabilitat" als partits independentistes per "superar les fractures socials" que, segons Sánchez, s'ha produït a la societat catalana. "Aquí també hi trobaran el PSOE i la meva persona, hi ha hagut dolor, indignació i hem de donar futur i esperança i aquí m'hi trobaran", ha valorat. També s'ha mostrat obert a restituir lleis tombades pel TC que afecten matèries socials.

16.27 h

El PDeCAT obre la porta a donar suport a Pedro Sánchez

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha obert la porta a donar suport a la moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy, però ha deixat clar que la decisió sobre el seu vot "depèn" del que el candidat digui en la rèplica a la seva intervenció.

Així ho ha assenyalat Campuzano des de la tribuna del Congrés, on ha arribat a avançar que "a molts ciutadans els costarà entendre" el vot del PDeCAT.

16.00 h

El PNB confirma a PP i PSOE que donarà suport a la moció de censura

El portaveu del Congrés, Aitor Esteban, farà pública la decisió aquesta tarda durant la seva intervenció en ple, al que no assistirà a Mariano

El PNV ja ha comunicat al PP i al PSOE la seva decisió de donar suport a la moció de censura impulsada pel líder socialista, Pedro Sánchez, segons la Cadena Ser. De confirmar-se, aquesta decisió suposarà la caiguda de Mariano Rajoy al capdavant del Govern.

13.15 h

El debat es reprendrà a les 15.00 hores

13.09 h

Rajoy, a Sánchez, "qui ha de dimitir és vostè"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha rebatut en el seu últim torn de rèplica la petició del líder del PSOE, Pedro Sánchez, perquè abandoni La Moncloa. "Qui ha de dimitir és vostè, i de manera irrevocable", ha dit Rajoy a Sánchez tot recordant-li que ha portat la seva formació en dues ocasions consecutives al pitjor resultat electoral de la seva història, va ser apartat pel partit i ara "dona lliçons de dimissió". Segons Rajoy, ell no té perquè dimitir si disposa de "la confiança de la majoria dels ciutadans i de la cambra", mentre que el propi Sánchez "no té ni la dels ciutadans ni la d´aquesta cambra". Un dirigent polític, ha dit Rajoy, "marxa quan ho diuen els electors i la cambra, i per això estic aquí".

12.51 h

Rajoy recorda que Sánchez ha titllat Torra de "racista" i "supremacista"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha burxat de nou aquest dijous durant el debat de la moció de censura en els suports que Pedro Sánchez podria rebre per part de les formacions independentistes per tirar endavant la iniciativa, i ha recordat que el mateix Sánchez va retreure a ERC haver "prioritzat les idees racistes i supremacistes de Torra". "Mai hauran escoltat aquest tipus d´afirmacions a l´actual president d´Espanya", ha dit Rajoy, que també ha recordat que Sánchez ha qualificat l´independentisme de "reaccionari" i "xenòfob". Segons Rajoy, amb aquests precedents "ningú es pot prendre seriosament" el govern que pretén construir Sánchez amb el suport de les forces independentistes. En aquest marc, ha preguntat a Sánchez si fruit dels seus acords amb les forces independentistes "ordenarà a la Fiscalia que retiri les acusacions contra les persones processades al Tribunal Suprem"; "si assumirà les peticions de Torra i els diputats que li donen suport" i si "donarà suport al dret d´autodeterminació com li demanen alguns". "Si no ho té clar i ha de preguntar als del costat tenim un problema", ha dit, perquè aquestes són qüestions "importants" que "preocupen tothom" i que "és lògic" que Sánchez aclareixi-

12.25 h

Rajoy retreu a Sánchez que no tingui "projecte per a Espanya" quan la situació a Catalunya està "lluny de la normalitat"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha recordat aquest dijous al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que "estem en una situació anòmala" a Catalunya, on "hem hagut d´adoptar mesures excepcionals", i s´està "lluny de recuperar la normalitat". En aquest sentit ha preguntat a Sánchez "amb qui caldrà tractar sobre la situació de Catalunya, amb vostè i els seus socis, o seran els seus socis els que ho tractin amb vostè?". Rajoy també ha ironitzat sobre el compromís del líder del PSOE d´aplicar els pressupostos del PP, malgrat que hi va votar en contra. Durant el seu torn de rèplica a la intervenció del líder del PSOE, el president espanyol ha qualificat de "presa de pèl" i de "fum" el programa del líder del PSOE, Pedro Sánchez, per rellevar-lo a La Moncloa, i li ha preguntat si pensa sostenir el seu govern amb els 84 escons del PSOE o bé si dependrà dels seus "socis" independentistes.

12.09 h

Sánchez es compromet a "normalitzar" les relacions amb Catalunya

Pedro Sánchez s'ha compromès aquest dijous a "normalitzar" les relacions amb Catalunya si és investit president del Govern central i iniciar un diàleg amb el nou Govern de Quim Torra, una oferta de diàleg que ha estès a l'Executiu del País Basc. Sánchez ha demanat la seva confiança a tots els grups parlamentaris i ha enaltit al PSOE com un partit que creu en la descentralització autonòmica com a signe d'estabilitat, conjugat sempre amb "la lleialtat a l'Estat espanyol per sobre de tot". En aquest context, ha retret al PP haver caigut tradicionalment en la "temptació" de fer del debat territorial un "camp de batalla" amb interessos "partidistes i territorials". I s'ha compromès a governar "sense posar l'accent" en el que separa els espanyols si tira endavant la moció de censura.

11.50 h

Enquesta

  • Creus que Pedro Sánchez guanyarà la moció de censura?

11.25 h

Sánchez fa un gest cap al PNB i es compromet a mantenir els pressupostos del PP

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha compromès durant el debat de la moció de censura a mantenir els pressupostos del PP si governa. Els pressupostos ja s'han aprovat al Congrés i estan pendents de l'aprovació del Senat. Sánchez diu que assumirà aquest pressupostos per "garantir la governabilitat" si arriba a la presidència del govern espanyol. El líder del PSOE ha retret al PP que, a 31 de maig, encara no tingui en vigor uns comptes per al 2018. "Convé tenir-ho en compte per posar en quarantena les apel·lacions que fan a l'estabilitat, com si vostès en fossin aliens", ha dit. El PSOE va votar en contra dels pressupostos el govern espanyol, aprovats amb els vots del PP, Cs i PNB la setmana passada a la cambra baixa. Els nacionalistes bascos van acordar, a canvi del seu suport, una injecció de 540 MEUR en inversions. Per tant, amb aquest compromís, Sánchez fa un gest buscant el suport del PNB en la votació de la moció de censura, que es farà divendres. La direcció del PNB es reuneix aquest dijous per decidir el seu posicionament a l'espera d'escoltar el discurs de Sánchez i els gestos que pugui fer cap a les seves reivindicacions.

11.03 h

Tuit de Quim Torra

10.58 h

"Dimiteixi ara i la moció de censura haurà acabat, podrà sortir de la presidència per decisió pròpia"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que dimiteixi i posi fi a la moció de censura. Ho ha fet poc després d'agafar la paraula per primer cop. "Aquest debat pot acabar ara, dimiteixi i podrà sortir de la presidència per decisió pròpia i la moció haurà acabat", ha dit des de la tribuna d'oradors. Sánchez ha afirmat que el PSOE actua empès per l'actitud de Rajoy després de la sentència de la Gürtel i considera que "en qualsevol democràcia equiparable" un president ja hauria dimitit. "És vostè senyor Rajoy qui provoca la moció de censura", ha dit Sánchez, que insisteix que la iniciativa del PSOE neix de la "incapacitat" del president espanyol d'assumir responsabilitats "en primera persona".

10.28 h

Tuit de Gabriel Rufián

10.20 h

Rivera troba "lamentable" el "campionat d'Espanya de corrupció" al Congrés

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha qualificat de "lamentable" el que ha descrit com un "campionat d'Espanya de corrupció" entre el PP i el PSOE a l'hemicicle del Congrés, durant el debat de la moció de censura dels socialistes al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

10.10 h

Rajoy acusa el PSOE de "mentir" i de fer una "interpretació manipulada" de la sentència

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha volgut respondre personalment la intervenció del secretari d´Organització del PSOE, José Luis Ábalos, en la presentació de la moció de censura, i ha assegurat que els socialistes espanyols han "mentit" i han fet una "interpretació manipulada" de la sentència de la trama Gürtel. Rajoy, que ha admès que al PP hi ha hagut persones "corruptes" però ha afirmat que "no és un partit corrupte", ha insistit que els socialistes han "exagerat" el contingut de la sentència mitjançant un "quadre sinistre" que "no s´ajusta a la realitat". "No tenen raó ni ens convencen", ha afirmat abans d´assegurar que aquesta és una moció "impulsiva" i "impetuosa" que ha arribat "a l´assalt". En aquest marc ha recordat els casos de corrupció que afecten el PSOE i ha preguntat a Ábalos si es presentarà una moció de censura al mateix PSOE quan surti la sentència dels ERO. "O és que són Teresa de Calcuta", ha preguntat abans de recordar que "per donar lliçons primer cal estar en condicions de donar-les".

10.09 h

Pablo Iglesias afronta la moció de censura convençut que tirarà endavant

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, s'ha mostrat optimista aquest dijous amb el fet que prosperi la moció de censura del PSOE contra Mariano Rajoy, i en arribar a l'hemicicle ha assegurat que després de parlar "amb tots els líders polítics" creu que la iniciativa tirarà endavant. "Quan un parla amb els altres líders es fa una composició de lloc, crec que sortirà", ha assenyalat Iglesias, en línia amb el que va dir aquest dimecres quan es va inclinar perquè el PNB, els vots del qual resultaran fonamentals, defensarà la moció del PSOE. Preguntat per la possibilitat que Mariano Rajoy anunciï la seva dimissió per frustrar la moció, el líder 'lila' considera que seria un moviment "impresentable".

09.41 h

"Ha enfonsat la dignitat de la seu que ocupa, no ha tingut ni la decència política de dimitir"

El secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ha criticat el president espanyol, Mariano Rajoy, per no haver assumit responsabilitats polítiques després de la sentència de la Gürtel. Ábalos, encarregat de defensar la moció de censura, ha carregat contra Rajoy i li ha dit no passarà a la història "com un bon president". "Ha enfonsat la dignitat de la seu que ocupa, no ha tingut ni la decència política de dimitir", ha declarat. Segons Ábalos, el PP "no ha fet res en aquests anys" i "no ha demanat perdó" i per tant, amb la sentència a la mà, creu que les "sospites són certeses" i ara cal fer fora el PP de la Moncloa. Ábalos ha criticat el govern espanyol per qüestionar la sentència i no respectar la independència judicial. "Portem tres sentències de Gürtel i totes en la mateixa direcció", ha manifestat. També s'ha dirigit a la resta de partits per tal de buscar el seu 'sí'. "Què fareu, col·laborar amb la impunitat, ho encobrireu i compartireu l'assumpció de responsabilitats?", s'ha preguntat.

09.11 h

Pren la paraula el diputat del PSOE José Luis Ábalos

Ábalos comença la seva intervenció llegint fragments de la sentència de Gürtel: "Una vegada coneguda la sentència del cas Gürtel ja no hi ha suposicions sinó certeses"

09.07 h

Rajoy arriba a l'hemicicle

Els president espanyol és rebut amb aplaudiments dels membres del grup Popular.