El triomf de la moció de censura que comporta l'arribada al Palau de la Moncloa de Pedro Sánchez obre una etapa plena d'incògnites en el panorama polític, algunes amb resposta a curt termini i altres per a les quals caldrà esperar a l'evolució dels esdeveniments .

El més imminent que tindrà davant seu Sánchez una vegada que prengui possessió del seu càrrec davant el Rei serà decidir les persones que l'acompanyaran en el primer govern socialista des de 2011.

Aquí es confirmarà si, tal com ha promès, serà un govern exclusivament del seu partit, si inclou a algun independent i si en contra dels desitjos de Pablo Iglesias no té en compte a Podem per conformar l'executiu que rellevarà el de Mariano Rajoy .

La relació de Sánchez amb la formació morada, tot i que el seu suport hagi estat essencial per col·locar-lo al poder, serà una de les claus del que queda de legislatura, però quant serà aquest temps és un altre enigma per resoldre.

Censura, estabilitat i eleccions. Aquesta ha estat el full de ruta plantejat pel líder socialista, però el període necessari per arribar a l'última de les fases és impossible de determinar de moment.

Al PSOE ja hi ha qui aposta perquè el seu líder intentarà aguantar tot el que pugui tot i que hi ha consciència que serà molt difícil el dia a dia amb només 84 diputats, amb un Senat amb majoria absoluta del PP, sense majoria a la Mesa del Congrés i amb Podem tirant-se a la "jugular" des del primer dia.

"Pot ser un infern", reconeixen a les files socialistes tenint molt present, encara que no només per això, com pot desenvolupar-se la situació a Catalunya.

Els socialistes apunten que amb tot el que ha passat es desinflarà de Ciutadans, però per contra reconeixen que en el període que s'obre a partir d'ara el PP pot regenerar-se i remuntar davant els propers comicis.

La millora en les expectatives electorals del Partit Popular es dóna per feta en l'anàlisi que fan membres del Govern sortint, entre altres motius perquè, un cop a l'oposició, es veuen alliberats per fer front amb més rotunditat al partit d'Albert Rivera.

I apunten que el que pot passar en els propers mesos és que el bipartidisme surti reforçat, en detriment tant de Ciutadans com de Podem.

A les incògnites sobre el que li espera al nou govern es contraposen les que planen sobre el PP.

A aquest partit li toca ara recompondre després de la derrota i la pèrdua del Govern. A les files del PP i del grup parlamentari ningú amagava avui la seva tristesa i malestar, però tots coincidien que s'han de posar les piles per afrontar aquesta nova etapa.

Però també hi ha qui defensa no afanyar. "Serenitat i assossec", diu a Efe un president regional del partit.

Tots els barons regionals, així com la cúpula del PP amb Rajoy al capdavant, faran una primera anàlisi en la reunió del Comitè Executiu Nacional convocada per al dimarts.

Els integrants d'aquest òrgan van ser convocats a les onze del nit d'ahir, quan el partit ja sabia que anava a perdre el Govern.

No volen al PP parlar encara de successió, i tots insisteixen que és Rajoy el que ha de decidir si vol quedar-se al capdavant i si vol seguir al Congrés.

Però sí que hi ha qüestions que requereixen celeritat, com la de reorganitzar el grup parlamentari, perquè el PP és des de ja el principal partit de l'oposició al Congrés. I caldrà decidir si els fins ara membres de l'Executiu passen a tenir un paper rellevant en el grup parlamentari.

Amb tot això sobre la taula, els propers mesos es presenten amb una activitat frenètica en els partits, intentant resituar cada un d'ells davant la nova etapa i mirant cap a una determinada data, la qual, aquesta sí, ja no és una incògnita: les eleccions autonòmiques, municipals i europees del 26 de maig de el 2019.