02 de juny de 2018
02.06.2018

Condemnen a penes d'entre 2 i 13 anys de presó els acusats d'Alsasua

?Els jutges de l'Audiència Nacional no veuen terrorisme però consideren que els fets van anar més enllà d'una baralla de bar ?Imposen les penes per delictes de desordre, atemptat a l'autoritat i lesions

02.06.2018 | 01:01
Imatges del judici d´Alsasua.

La Secció Primera de la sala penal de l'Audiència Nacional considera que l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles ocorreguda en la localitat navarresa d'Alsasua la matinada del 15 d'octubre de 2016 no va ser un acte terrorista i va condemnar als vuit acusats a penes d'entre els dos i els 13 anys de presó.

Els magistrats els atribueixen els delictes d'atemptat a agents de l'autoritat, lesions, desordres públics i amenaces, i imposa les penes més altes previstes, però no creuen que hagin de ser penats per delictes terroristes que demanaven tant la fiscalia com les acusacions populars i particulars, en entendre que «no ha quedat plenament acreditat la finalitat terrorista de la seva acció i tampoc la seva vinculació o pertinença a ETA».

No obstant això, el tribunal, presidit per la magistrada Concepció Espejel, sí aprecia les circumstàncies agreujants d'abús de superioritat i odi per establir les penes i considera provat que els ja condemnats, d'entre 32 i 21 anys d'edat, van actuar «moguts per la animadversió i menyspreu cap a la Guàrdia Civil i per motius clarament ideològics».

La Sala explica que l'acusat Jokin Unamuno va ser qui va iniciar els actes de fustigació al tinent i el sergent de l'Institut Armat i les respectives xicotes al bar Koxka, secundat per Ohian Arnanz i Jon Ander Cob. Tots tres van ser condemnats a 12, 13 i 9 anys de presó, respectivament. Julen Goicoechea i Aratz Urrizola també hauran de complir 9 anys.

Per la seva banda, Adur Ramírez (que, juntament amb Unamuno i Arnanz són els que han estat a la presó preventiva des de la seva detenció) va ser condemnat a 12 anys de presó; Iñaki Abad, a 13 anys; i Ainara Urquijo, a 2 anys.


Tinent indemnitzat

Per via de responsabilitat civil, els vuit joves hauran d'indemnitzar el tinent amb 9.200 euros per lesions; al sergent, amb 3.750 euros; i als seus núvies, amb 6.100 euros a cadascuna per les lesions. A més, per les seqüeles i danys morals, la Sala fixa 45.000 euros per a la xicota del tinent i 25.000 euros per a la parella del sergent.


Manifestació dels pares

A la sentència, la ponència ha recaigut en el magistrat Jesús Eduardo Gutiérrez, el tribunal veu acreditat que alguns dels acusats, com Jokin Unamuno i Adur Ramírez, estan «vinculats i implicats activament i de forma important» en el moviment Ospa Eguna d'Alsasua , que persegueix l'expulsió de les Forces de Seguretat de l'Estat i les Forces Armades del País Basc i Navarra.

Els pares dels condemnats per l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles a Alsasua es van manifestar ahir, després de conèixer la sentència, que «totes sabíem que l'acusació de terrorisme no tenia base i que després del judici la intenció era aconseguir les penes màximes deixant de banda el terrorisme».

Els pares i mares dels encausats van indicar en un tuit que «avui les nostres sospites s'han confirmat». «Entre 13 i 2 anys per uns fets que l'acusació no va aconseguir provar", van censurar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema