Els membres del nou Govern de Pedro Sánchez van coneixent a poc a poc des que el nou president va prendre possessió del seu càrrec davant el Rei el passat dissabte. El nou cap de l'Executiu perfila un Govern paritari amb persones de la seva màxima confiança i en el qual Carmen Calvo es perfila com a número dos.

Els nous ministres combinen veterania i experiència en el Govern de la nació -com en el cas dels exministres Borrell i Calvo amb solvència acreditada en els equips que Sánchez ha anat formant en les seves successives etapes -Ábalos i Batet-.

Aquests són els ministres confirmats fins ara:

Carmen Calvo, vicepresidenta única i ministra d'Igualtat

La socialista Carmen Calvo serà vicepresidenta única i ministra d'Igualtat al Govern que està configurant Pedro Sánchez, segons han confirmat a Europa Press fonts de l'entorn més pròxim del president de l'Executiu.

Calvo va ser ministra de Cultura en el primer Govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2007) i actualment és la secretària Federal d'Igualtat al PSOE, així com una de les persones més properes a Pedro Sánchez.

Josep Borrell, ministre d'Exteriors

L'expresident del Parlament Europeu Josep Borrell serà el ministre d'Exteriors del Govern de Pedro Sánchez. L'exministre d'Obres Públiques, Transport i Medi Ambient en l'últim Govern de Felipe González va rebutjar anar de número 3 en les llistes del PSC per la província de Barcelona en les últimes autonòmiques perquè es veia fora de la política en actiu.

María Jesús Montero, ministra d'Hisenda

L'actual consellera d'Hisenda i Administració Pública de la Junta d'Andalusia, María Jesús Montero, assumirà la cartera d'Hisenda en el Govern presidit per Pedro Sánchez, segons han avançat a Europa Press fonts socialistes.

En les últimes hores, la direcció del PSOE Andalús i la cúpula socialista a Ferraz han mantingut intenses converses al voltant dels noms andalusos que entrarien al Govern.

María Jesús Montero (Sevilla 1966), la segona andalusa que s'incorpora al gabinet després de la confirmació que la cordovesa Carmen Calvo, serà vicepresidenta única i ministra d'Igualtat, és llicenciada en Medicina i Cirurgia i màster en Gestió Hospitalària per l'Escola de Negocis EADA.

Nadia Calviño, ministra d'Economia

Nadia Calviño, alta funcionària de la Comissió Europea, serà la nova ministra d'Economia. Llicenciada en Econòmiques per la Universitat Complutense i en Dret per la UNED, és directora general de la Direcció de Pressupostos de la Comissió Europea i alta funcionària a Brussel·les.

Nascuda a la Corunya el 1968 és filla de José María Calviño, exdirector general de l'ens públic Ràdio Televisió Espanyola entre 1982 i 1986 i va treballar en el Ministeri d'Economia i Hisenda en 2004 amb Pedro Solbes com a ministre.

Calviño ha ocupat els llocs de Directora General Adjunta a la Direcció de Competència en la CE i de Directora General en la Direcció de Mercat Interior.

Teresa Ribera, ministra de transició energètica i medi ambient

La exsecretària d'Estat de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Teresa Ribera, ha acceptat la proposta del president del Govern, Pedro Sánchez, per encarregar de l'àrea d'Energia, Medi Ambient i Canvi Climàtic del nou Govern.

Aquest nou gran Ministeri aglutinarà les àrees de Medi Ambient, Energia i Canvi Climàtic. Falta per perfilar el nom definitiu de la cartera ministerial i, segons aquestes fonts, es barregen dues alternatives: o bé Transició Ecològica o bé Transició Energètica i Medi Ambient.

Teresa Ribera va ser directora de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic des de 2004 a 2008 i que va ocupar la Secretaria d'Estat de Medi Ambient i Canvi Climàtic des de 2008 fins 2011.

Ábalos, ministre de Foment

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, serà ministre de Foment, en substitució del càntabre Íñigo de la Serna (PP), han confirmat fonts socialistes. Capitaneó costat de la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, la campanya de primàries de Pedro Sánchez

Mentrestant, Lastra passarà a ocupar la tasca de portaveu del Grup Socialista al Congrés durant l'etapa que s'obre amb el nou Govern de Pedro Sánchez, segons han informat fonts de la direcció del partit.

Lastra (Ribadesella 1979), ja ocupava el càrrec de portaveu adjunta al Congrés dels Diputats, tot i que ara passarà a substituir Margarita Robles, la portaveu titular del grup parlamentari, en aquestes funcions.

Batet, ministra per l'Administració Territorial

La diputada del PSC Meritxell Batet dirigirà un Ministeri per a l'administració territorial en el Govern de Pedro Sánchez, han confirmat a Efe fonts socialistes, que no han precisat el nom del departament.

Batet, política vinculada a Sánchez des del seu anterior mandat com a secretari general del PSOE i que va ser el seu número dos a la llista per Madrid a les eleccions generals de 2015, tindrà així un paper protagonista en la recerca d'una solució per a la crisi catalana.