El gallec Constantino Méndez ocuparà la cartera de Defensa en el nou Govern de Pedro Sánchez. Nascut a Pontecesures (1953) és militant del PSOE des de 1981 i expert en la gestió de polítiques públiques, de la seva etapa com a secretari de sent "orgullós" d'haver modernitzat les pensions.

El de Pontevedra va ser triat delegat del Govern a Madrid l'abril de 2004. I va anunciar la seva dimissió "irrevocable" dos anys després després de conèixer que l'Audiència Provincial de Madrid condemnés a tres policies a penes de presó per la detenció il·legal de dos militants del PP després una manifestació de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (ATV). En la polèmica manifestació, celebrada al gener 2005, l'exministre de Defensa José Bono va ser víctima de l'actitud agressiva d'alguns manifestants.

Méndez ja va ocupar el càrrec de secretari d'Estat de Defensa entre 2008 i 2011, sent la mà dreta de Carme Chacón durant el segon gabinet socialista de José Luis Rodríguez Zapatero.

Constantino Méndez segueix mantenint, malgrat residir des de fa un bon grapat d'anys a Madrid, una bona relació amb la seva terra natal, ja que els seus vuit germans viuen entre Pontevedra i Vigo. Sol estiuejar -almenys per un període de temps- bé a Pontevedra o en O Morrazo, on sol llogar una casa. "El millor que fem els gallecs és escoltar", sol comentar Constantino Méndez.

Amb l'elecció de Constantino Méndez, són ja tretze -nou dones i quatre homes- els membres del nou Executiu de Pedro Sánchez confirmats de moment.

Aquest dimecres s'ha sabut que l'astronauta Pedro Duque serà el nou ministre de Ciència, Innovació i Universitats en el Govern de Pedro Sánchez, mentre que l'exconsellera basca Isabel Celaá serà la d'Educació; la fiscal Dolors Delgado, la de Justícia, i la secretària de Seguretat Social i Pacte de Toledo del PSOE, Magdalena Valerio, la de Treball.

A aquests se li sumen els noms coneguts ahir de Carmen Calvo, Josep Borrell, José Luis Ábalos, Nadia Calviño, María Jesús Montero, Meritxell Batet, Carme Munt i Teresa Ribera, a falta que el president doni a conèixer oficialment el seu organigrama i composició íntegra.

Abans de desvetllar la llista definitiva, el president haurà de traslladar-se al Palau de la Zarzuela per informar al Rei de la composició del seu Govern, el que farà aquesta tarda a les 17: 00h (horari peninsular).