El primer ministre designat, Giuseppe Conte, i el seu Govern, fruit d'un acord de coalició del Moviment 5 Estrelles (M5S) i la Lliga, van rebre la confiança de la cambra baixa del Congrés italià, superant així la crisi política desencadenada per els resultats de les eleccions generals del 4 de març. La Cambra de Diputats va donar suport a Conte i el seu equip amb 350 vots a favor -quatre més del previst-, 236 en contra i 35 abstencions. Els senadors ja van donar dimarts el seu vistiplau al nou Executiu amb 171 vots a favor, de manera que queda tancat el tràmit parlamentari.

Tot semblava indicar que Conte obtindria el placet de la seu legislativa perquè l'M5S i la Lliga sumen majoria a les dues cambres. El principal retret de l'oposició al nou primer ministre és que serà un «titella» de les dues formacions.

Conte, però, va assegurar que exercirà el càrrec com qualsevol altre cap de Govern i va ratificar que es mostrarà «ferm» en les negociacions amb la UE sobre el rumb econòmic d'Itàlia. Així, va anunciar fortes inversions en infraestructures que, segons va assegurar, no afectaran l'estabilitat dels comptes públics.

Un cop confirmat en el càrrec, Conte farà el seu debut com a primer ministre a la cimera del G-7 prevista per a demà i dissabte a Canadà. «La primera tasca d'Itàlia serà donar-se a conèixer i la segona fer-se respectar», va indicar. La coalició conservadora va ser la guanyadora de les eleccions, però l'M5S va ser el partit més votat.