Desenes de milers de persones, més de 175.000 segons els organitzadors, han participat avui en la cadena humana que ha partit de Sant Sebastià i ha acabat a Vitòria després de passar per Bilbao, amb un quilòmetre dedicat a Catalunya, a favor del dret a decidir a Euskadi.

Els organitzadors d'aquest esdeveniment, la plataforma Gure Esku Dago (Està a les nostres mans), ja van anunciar ahir que havien aconseguit les 100.000 adhesions que necessitaven per unir les tres capitals basques en una cadena en la qual han participat dirigents dels partits i sindicats nacionalistes.

La mobilització ha acabat davant del Parlament Basc i allà l'ha recolzat amb la seva presència la seva presidenta, Bakartxo Tejeria, i diversos càrrecs i parlamentaris del seu partit, el PNB, i d'EH Bildu.

Entre el recorregut de 202 quilòmetres hi ha hagut punts dedicats al suport a Catalunya, amb participació de membres de l'ANC, Òmnium Cultural, ERC i la CUP, i als condemnats per agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles a Altsasu (Navarra).

A més de Tejeria han secundat la crida a favor del dret d'autodeterminació els alcaldes de les tres capitals i els diputats generals d'Àlaba, Bizkaia i Gipuzkoa, tots ells del PNB. També van anunciar la seva presència els exlehendakaris Juan José Ibarretxe i Carlos Garaikoetxea.

En acabar la cadena, Ángel Oiarbide, portaveu de Gure Esku Dago, ha llegit un manifest en el qual ha sostingut que l'"exercici del dret a decidir serà clau en el pròxim cicle perquè és un instrument fonamental per garantir la convivència a llarg termini i perquè, tenint com a únic límit la voluntat democràtica de la ciutadania, permet defensar tots els projectes polítics en igualtat, sense exclusions".

"Només volem prendre la paraula, aprofundint en la democràcia, per decidir de forma sobirana", ha afegit Oiarbide qui ha afirmat que "aquest poble ha deixat molt clar que no està disposat a fer passos enrere en els seus objectius".

Ha subratllat que s'està obrint un "nou cicle de convivència, sobirania i decisió" i que amb mobilitzacions com la d'avui s'ha demostrat que els bascos volen "decidir el futur polític", que tenen "necessitat de decidir".

A l'última persona que componia la cadena humana li ha arribat el document que han denominat Pacte Ciutadà, en el qual es recullen les 2.019 raons a favor del dret a decidir exposades pels ciutadans que han participat en sessions participatives prèvies i que faran arribar als parlaments basc i navarrès.

La cadena ha començat a conformar-se passades les 11.00 hores al Bulevard de Sant Sebastià. Al quilòmetre u de la iniciativa ha estat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui ha considerat "molt positiu" que "al final" dos processos d'"emancipació o d'autodeterminació" com el d'"Euskal Herria" i el de Catalunya "trobin punts de connexió i de col·laboració".

El coordinador general d'EH Bidu, Arnaldo Otegi, ha indicat en un missatge que ha penjat en les xarxes socials des d'Elgoibar, on ha participat en la cadena, que aquesta iniciativa "envia un missatge a la Unió Europea i als Governs d'Espanya i França" que "aquesta vella nació vol decidir lliure i democràticament el seu futur i ho farà".

Al centre de Bilbao han pres part en la mobilització el president del PNB, Andoni Ortuzar; la presidenta de la formació a Bizkaia, Itxaso Atutxa; i l'alcalde de la Vila, Juan Mari Aburto, entre d'altres representants polítics i institucionals d'aquest partit.

Al quilòmetre anterior, en la cèntrica plaça Moyúa de Bilbao, s'ha ajuntat una representació catalana que ha portat mocadors grocs i pancartes en suport als polítics catalans presos i fugits.

Aquí s'han donat cita la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; el representant d'Òmnium Ignasi Termes; l'integrant de la CUP Mireia Boya; i la representant de Junts Per Catalunya Aurora Madaula després de pancartes en les quals es demandava la posada en llibertat dels polítics catalans presos.