Tal com va passar amb el cas Gürtel, que va provocar la caiguda de Mariano Rajoy, des de fa una dècada els escàndols político-financers han estat presents a la vida política europea, originant la dimissió de dirigents i condemnes judicials per a alguns.

700 euros en joc

Des de l'escàndol de les caixes negres de la CDU el 1999, que va castigar l'excanceller Helmut Kohl amb una forta multa, Alemanya s'ha mostrat primmirada. El 2012, el president Christian Wulff es va veure obligat a dimitir després de dos mesos de polèmica: estava acusat de tràfic d'influències per haver acceptat un regal de 700 euros d'un productor de cinema i de pressions a la premsa per bloquejar informacions sobre vincles financers amb un empresari.

Fortisgate

El primer ministre democristià Yves Leterme va dimitir al desembre de 2008 acusat d'ingerència en les decisions de la justícia per salvar el banc Fortis de la fallida en el cas conegut com a Fortisgate. Finalment va ser absolt i va tornar a ser primer ministre entre 2009 i 2011.

Periodista assassinat

A finals de febrer de 2018, el doble assassinat del periodista anticorrupció Jan Kuciak i de la seva xicota va fer entrar Eslovàquia en una crisi que va provocar al març la dimissió del primer ministre, Robert Fico, i després, un mes més tard, del ministre d'Interior i del cap de la policia. El periodista investigava un cas de corrupció que implicava la màfia italiana i polítics eslovacs, fins i tot l'entorn del cap de govern.

El cas Berlusconi

Silvio Berlusconi, cap de govern italià entre 1994 i 2011, va tenir nombrosos embolics amb la justícia, però entre prescripcions del delicte i absolucions, Il Cavaliere només va ser condemnat un cop a l'agost de 2013 en un cas de frau fiscal. La condemna la va complir amb treballs a favor de la comunitat, però va perdre el seu escó al Parlament. Acaba de ser rehabilitat per un tribunal de Milà.

Les estranyes factures

De 2004 a 2009, més de la meitat dels diputats van cometre irregularitats en les seves factures per un total de més d'un milió d'euros, segons una auditoria publicada al febrer de 2010, pocs mesos després d'unes revelacions del Daily Telegraph. Els diputats van carregar a l'erari públic des de refugis flotants per a ànecs fins a caixes de llumins, pel·lícules porno o interessos de préstecs immobiliaris inexistents. El cas va obligar a dimitir la ministra de treball laborista d'Interior, Jacqui Smith, i el president de la Cambra dels Comuns, Michael Martin. Set parlamentaris, conservadors i laboristes, van ser condemnats a penes de presó ferma.

Abús de poder

Al juny de 2013, el primer ministre de centredreta, Petr Necas, va dimitir per un escàndol de corrupció i abús de poder en què també estava implicada una col·laboradora propera que va resultar ser la seva amant. La fiscalia va renunciar a emprendre accions contra el dirigent.

El pes de la corrupció

L'octubre de 2015, un incendi en una discoteca a Bucarest amb 64 morts va aixecar una onada de protestes contra una classe política corrupta i va provocar la dimissió del cap del govern, Víctor Ponta (PSD). Al maig, l'exprimer ministre va ser absolt en un judici en què estava acusat de falsedat i blanqueig en l'època en la qual era advocat.