El Jutjat Central Penal de l'Audiència Nacional recull en la seva sentència relativa a la branca valenciana del cas Gürtel per la qual condemna 18 persones a penes d'entre quatre anys i sis anys i nou mesos de presó, que el Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) es va finançar de manera «tan absolutament irregular» durant les campanyes electorals de 2007 i 2008 que «va ser delictiva».

El magistrat José María Vázquez Honrrubia considera provat en la seva resolució que la formació popular valenciana, liderada llavors per l'expresident Francisco Camps, va contractar amb Orange Market, l'empresa del cap de la xarxa, Francisco Correa, serveis que van abonar «de manera irregular, en part en efectiu i en part a través de tercers».

Es refereix amb aquests tercers als nou empresaris que van confessar durant la vista oral celebrada entre entre gener i maig que havien finançat de manera irregular el PP valencià. De fet, la resolució diferencia tres grups: el relatiu a aquests empresaris, el que van integrar els membres del Grup Correa i els membres del «grup polític», entre els quals hi havia l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa.

«La declaració de Costa corroborada testificalment per Luis Bárcenas acredita que efectivament existia un finançament il·legal del PPCV, tant com que Costa era plenament conscient que aquesta forma de pagament era totalment il·lícita», estableix la resolució. El seu interrogatori va marcar el rumb de la vista oral en assenyalar directament Camps i l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino com els dirigents que van encarregar finançar amb diner negre les campanyes d'aquells anys.

Pel que fa a les campanyes jutjades, la sentència conclou que la formació no va tenir en compte la quantia màxima admesa de despesa electoral que preveu la Llei i per això van recórrer a aquests empresaris valencians, els quals no podien fer donacions al PP perquè tenien contractes amb el govern presidit per Camps. Tant és així que determina que els comptes de la formació popular a València estaven a una «distància abismal» de reflectir una imatge fidel a la seva situació financera.

Correa acumula 70 anys

El jutge ha condemnat 18 dels 20 acusats en aquest judici per delictes electorals, falsedat documental continuada i contra la Hisenda Pública, entre ells els líders de la trama Gürtel: Francisco Correa a cinc anys i tres mesos de presó -ja acumula 70 anys-; Pablo Crespo a cinc anys de presó; i Álvaro Pérez El Bigotes a sis anys i nou mesos per elaborar factures falses perquè altres empresaris sufraguessin il·lícitament part dels actes electorals dels populars. Aquestes penes s'acumulen a les ja imposades per les irregularitats a Fitur i per la primera època de la trama Gürtel. Paral·lelament, el magistrar ha condemnat l'exsecretari general del PP de la Comunitat Valenciana Ricardo Costa i ha absolt únicament l'exvicepresident Vicente Rambla.

La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, va expressar el seu «respecte total i absolut» per la sentència, però va destacar que les actituds que s'han jutjat en aquest cas corresponen «al passat» i el Partit Popular ha assumit «responsabilitats polítiques». A més, va destacar que aquesta sentència demostra que «qui la fa, la paga».

Per part seva, el PSOE considera que la sentència demostra la necessitat de la moció de censura que va guanyar Pedro Sánchez «per higiene democràtica». «Aquesta és l'herència que deixa Mariano Rajoy», va afirmar el portaveu del grup socialista al Senat, Ander Gil.