El Tribunal Suprem ha rebaixat lleument la condemna que l'Audiència de Palma va imposar a Iñaki Urdangarin, però li ha mantingut una pena suficient, cinc anys i deu mesos, com perquè ingressi a la presó, i ha reduït la quantitat que ha de pagar la infanta Cristina com a responsable a títol lucratiu.

L'entrada a la presó d'Urdangarin, d'aquesta manera, sembla cada vegada més clara i, de fet, l'Audiència de Palma l'ha citat per a avui, al costat d'altres condemnats (l'exministre Jaume Matas i el seu exsoci Diego Torres) per entregar-los l'ordre de presó.

Urdangarin ha resultat condemnat per malversació, prevaricació, frau a l'Administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències. El tribunal només admet un dels punts del seu recurs contra la sentència de l'Audiència de Palma i l'absol d'un delicte de falsedat en document públic comès per funcionari en entendre que no ha quedat provada la seva intervenció.

Pel que fa a la infanta Cristina, el Suprem minora la quantia que l'Audiència de Palma va considerar que havia de pagar com a responsable civil a títol lucratiu: de 265.088 euros a 136.950. L'alt tribunal entén que no ha de respondre com a partícep a títol lucratiu per delictes fiscals, però sí per malversació i frau, que són els altres dos pels quals va ser condemnada a pagar responsabilitat civil i que el Suprem manté.

També rebaixa la condemna a l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, de 8 anys i mig a 5 anys i 8 mesos de presó, una condemna que també anticipa el seu probable empresonament. Pel que fa a l'expresident del Govern de les Balears Jaume Matas, es manté la seva condemna a 3 anys i vuit mesos de presó.

Les penes rebudes pels tres principals condemnats impliquen que el seu ingrés a la presó imminent és pràcticament inevitable, encara que les seves situacions siguin diferents. Així ho demostra el fet que l'Audiència de Palma els hagi citat per a avui per comunicar-los l'ingrés. En tractar-se d'una sentència ferma i ni tan sols és necessari celebrar una compareixença per escoltar les parts.

Tot i això, Urdangarin podria dilatar el seu ingrés a la presó si recorre al Constitucional i aconsegueix que l'Audiència de Palma esperi a que aquest tribunal decideixi si admet o no el recurs abans d'executar la sentència. No obstant això, encara que l'admetés a tràmit, és poc probable que el Constitucional suspengui l'ingrés a la presó donada la importància de la condemna. Només ho fa quan la pena és inferior als cinc anys, i no és el cas.

Per al càlcul, prendrà com a referència el total de la condemna (5 anys i 10 mesos) i no que es tracta de la suma de diverses penes menors.

Quelcom similar succeirà amb Diego Torres pel que fa a l'ingrés a la presó. I respecte Matas, aquesta és la tercera condemna ferma per a l'expresident balear, que ja va passar per la presó a causa del sumari Palma Arena. També resulta poc probable, en principi, que l'Audiència de Palma no l'enviï a la presó en una data no molt llunyana.

Pel que fa a d'altres punts de la condemna, Urdangarin haurà de pagar en total una mica més d'un milió d'euros si se sumen les multes i les indemnitzacions a les quals resulta condemnat.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Antonio Del Moral, avala un dels principals arguments en els quals l'Audiència de Palma va fonamentar la condemna i, així, retreu a Urdangarin que utilitzés el «trampolí de la seva privilegiada posició» per aconseguir la «submissió» de l'expresident balear Jaume Matas als seus interessos. «Està acreditat», diu el Suprem, que l'acusat «a través de la seva amistat» amb Diego Torres i l'exdirector general d'Esports del Govern balear José Luis Ballester, i donada «la situació de privilegi de la que gaudia com a conseqüència del seu matrimoni amb una filla de qui llavors era Cap de l'Estat, va aconseguir moure la voluntat» del president balear per obtenir contractes. Per tant, va cometre tràfic d'influències. A més, assenyala que no pot qüestionar-se la naturalesa pública dels fons sostrets mitjançant la comissió d'un delicte de malversació, que quantifica en 450.000 euros.

Per altra banda, la Sala ratifica les condemnes de presó dels quatre acusats de la «branca balear», encara que recorda que es pot substituir per multa. Confirma el tribunal les absolucions de deu acusats més, entre ells les de la infanta Cristina i la dona de Diego Torres respecte el delicte de col·laborar en els delictes fiscals dels seus marits, i les dels acusats de la «branca valenciana».

La Casa Reial va expressar «respecte absolut» per la independència judicial després de conèixer la sentència. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va manifestar que amb la resolució es demostra que «s'ha complert l'Estat de Dret» i que «la llei és igual per a tots».

Per part seva, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que la sentència del Suprem revela la «relació històrica» que existeix, segons el seu parer, entre Monarquia i corrupció, i «no ajuda a la imatge d'Espanya» a l'exterior.