El ministeri de l'Interior, que té la competència sobre el trasllat dels presos preventius, com els del procés sobiranista català, no té previst traslladar-los a presons catalanes, han informat a Efe fonts del departament de Fernando Grande-Marlaska.

Les fonts han aclarit així la discrepància sorgida a partir de les declaracions d'alguns membres de l'Executiu i l'acte del jutge que instrueix la causa del procés al Suprem, Pablo Llarena, sobre la competència en matèria de trasllats de reclusos.

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, va afirmar divendres passat que la competència sobre trasllats de presos preventius (encara no condemnats) no és d'Institucions Penitenciàries, sinó del jutge que instrueix el cas, paraules ratificades per la interpretació que avui ha fet en una entrevista el ministre de l'Interior.

En aquesta entrevista en Onda Cero, Grande Marlaska ha explicat que, una vegada que hi ha sentència ferma, la competència sobre trasllats és d'Institucions Penitenciàries, però en el cas dels preventius, estan a disposició de l'òrgan judicial que ha dictat la resolució.

Llarena, en un acte dictat avui, ha deixat clar que la competència és d'Institucions Penitenciàries, segons determina la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), el Reglament Penitenciari, la jurisprudència del Tribunal Constitucional i la del Tribunal Suprem.

El Reglament Penitenciari, en el seu article 31, assenyala que si es desitja traslladar un pres preventiu, ha de notificar-se a l'autoritat judicial. Les fonts consultades per Efe han explicat que aquesta notificació és habitual per si el jutge té algun inconvenient per la pràctica de diligències en la seva investigació.

De fet, Marlaska ha afirmat en les seves declaracions que el trasllat "es podria i s'hauria d'"avaluar si el jutge no tingués "inconvenient".

També han dit aquestes fonts que l'"habitual" és que el jutge determini en quina presó s'interna als presos preventius perquè estiguin pròxims a l'òrgan judicial i així facilitar la pràctica de les proves.

Altres fonts no oficials han afegit que les comunicacions entre Presons i els jutges se solen mantenir en el marc d'unes relacions de "normalitat", però sempre a iniciativa d'Institucions Penitenciàries, perquè la competència és seva.

Aquestes fonts assenyalen que quan acaba una investigació -com és el cas del procés, on Llarena ja ha dictat acte de processament- "no és desgavellat" que Institucions Penitenciàries consulti al jutge responsable sobre un possible trasllat.

En qualsevol cas, les fonts del Ministeri han recalcat que "no està previst" cap trasllat dels presos que van impulsar la declaració unilateral d'independència: l'exvicepresident Oriol Junqueras; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva i Dolors Bassa, a més de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.