El president de França, Emmanuel Macron, va proposar dissabte crear centres «tancats» dins de la Unió Europea en què es desembaqui migrants rescatats al mar i des dels quals es reparteixin entre els països del bloc comunitari aquells que tenen dret a l'asil i es retornin als països d'origen els que no.

«Consisteix en el principi simple de desembarcament al port més segur i més proper però que un cop desembarcats en sòl europeu som favorables a posar en marxa centres tancats d'acord amb les Nacions Unides i finançats amb fons europeus», va explicar Macron en una roda de premsa a l'Elisi després de reunir-se amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Es tracta, va afirmar d'una idea «diferent però complementària» a la iniciativa de crear centres de migrants fora del bloc comunitari, que discutiran els líders europeus en la reunió d'aquest diumenge i de dijous que ve.

Macron va detallar a més que en aquests centres es resoldrà de manera «ràpida» cada cas per determinar si tenen dret a asil. En el primer cas, va apel·lar a la «solidaritat europea» perquè «cada país aculli d'una manera organitzada» aquelles persones que tenen dret a protecció internacional i s'«acompanyi» al seu país d'origen als que no.

Aquesta proposta va rebre el suport del president del Govern, Pedro Sánchez. «Hi donem suport per descomptat, la proposta que fem conjunta França i Espanya a Itàlia per poder resoldre la qüestió del vaixell que ara és a la costa italiana», va assegurar, en referència al vaixell Lifeline.

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, havia defensat aquest divendres que el «catalitzador» d'aquesta reunió va ser la decisió de Pedro Sánchez d'acollir a Espanya el vaixell Aquarius, amb 630 migrants a bord, després que tant Itàlia com Malta li tanquessin seus ports.

Pedro Sánchez, va iniciar a París la seva gira europea per tractar d'impulsar un acord que permeti posar en marxa una política comuna de migració i asil. Va ser el primer d'una sèrie de contactes previs al Consell Europeu dels dies 28 i 29, on els líders haurien de buscar un acord després de mesos d'enfrontament per la gestió de les fronteres i la reforma del reglament d'asil.

Sánchez té prevista una visita a Berlín, el 26 de juny, però abans d'això passarà el diumenge 24 per Brussel·les, on el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha convocat una cimera informal per tractar d'acostar posicions abans del Consell Europeu.

De fet, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha tractat de rebaixar les expectatives sobre aquesta cimera, recalcant que no hi haurà conclusions, només una reunió de treball. Hi estaven convocats originalment els líders de França, Alemanya, Espanya, Itàlia, Grècia, Bulgària, Àustria i Malta, i també s'hi han sumat els de Bèlgica, Països Baixos, Croàcia, Eslovènia, Dinamarca, Finlàndia, Suècia i Luxemburg.

Nova reunió, al juliol

D'altra banda, Sánchez va anunciar ahir mateix que aquesta reunió amb el seu homòleg es repetirà a Madrid el proper 26 de juliol. La visita de Macron serà el primer viatge a Espanya del president francès des que va accedir al càrrec.

Durant la roda de premsa conjunta, el president del Govern va agrair a Macron seu suport a la democràcia espanyola i l'ordre constitucional espanyol.