L'exfiscal general de l'Estat Jesús Cardenal va morir ahir a Madrid als 88 anys, segons va informar la Fiscalia General de l'Estat. Cardenal va dirigir el Ministeri Fiscal des de maig de 1997 fins a abril de 2004, durant els governs presidits per José María Aznar.

«La Fiscalia General desitja transmetre la seva més sentit condol a la família per aquesta pèrdua en nom de tot el Ministeri Públic, al que va dedicar tota la seva carrera professional durant més de quaranta anys», va assenyalar en un comunicat.

Abans d'arribar al càrrec, Cardenal va ser fiscal de l'Audiència Provincial de Biscaia i fiscal cap del Tribunal Superior de Justícia del País Basc. Des de la Fiscalia General de l'Estat va defensar en 1998 oposar-se a la petició d'extradició del dictador xilè Augusto Pinochet formulada pel jutge Baltasar Garzón i en 2002 va interposar davant el Tribunal Suprem la demanda d'il·legalització de Batasuna.

Nascut en Pesquera de Duero el 20 de febrer de 1930, va ingressar en la carrera fiscal en 1958. Estricte conservador, va ser cessat després de la victòria de José Luis Rodríguez Zapatero el 2004.