La Marina tailandesa va trobar ahir amb vida als 12 nens que van desaparèixer amb el seu entrenador fa nou dies a la cova Tham Kuang Nang Non, una de les atraccions turístiques del país. «La nostra primera missió ja s'ha completat», va dir el governador de la província de Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, als periodistes. El repte ara consisteix a aconseguir treure'ls de la gruta de manera segura, tenint en compte que l'augment del nivell de l'aigua i del fang hi impedeixen l'accés. El governador va explicar que els van trobar a prop d'una illeta de l'interior de la cova.

El rastre dels menors, que tenen entre 11 i 16 anys i formen part d'un equip de futbol, es va perdre el passat 23 de juny quan el seu entrenador de 25 anys els acompanyava. Durant la cerca i les tasques de rescat els familiars no s'han separat de la cova, que té uns 10 quilòmetres de llarg i és la quarta més llarga del país. Des que es va notificar la seva desaparició, uns 1.300 efectius han participat en el rescat, amb ajudes de l'Exèrcit tailandès i experts dels Estats Units, el Japó, la Xina i Austràlia, entre d'altres.

A causa de les fortes pluges dels últims dies, l'aigua va arribar a assolir fins als cinc metres d'alçada dins de la gruta. Davant de la dificultat d'accés de forma subterrània, les autoritats del país estan rastrejant la densa jungla de la muntanya a la recerca d'entrades alternatives a la cova.

La prova fotogràfica

Les fonts del govern tailandès han difós una fotografia en què apareixen tres dels menors i l'entrenador, tots ells somrient i sense samarreta, mentre s'il·luminen amb una llanterna a l'interior de la cova.