A les 20.30 hores d'ahir es van tancar les urnes per al procés de primàries del PP, on 66.706 afiliats (els que tenen al dia la quota i s'han apuntat al procés, és a dir, el 7,6% del cens) estaven cridats a les urnes per elegir els dos precandidats que arribaran a la final al Congrés Extraordinari dels dies 20 i 21 de juliol.

La recta final d'aquesta cursa va estar marcada per una participació molt destacada (el 66% a les 18.00h) en un dia laborable i per les acusacions de la candidatura de María Dolores de Cospedal per suposades irregularitats a dues meses electorals de l'Eixample de Barcelona, que possiblement seran impugnades. Pablo Casado també va denunciar una possible tupinada a Sevilla, Màlaga i Ciudad Real, on s'haurien produït pressions a militants, segons van explicar a l'ACN fonts dels equips de la secretària general del partit i del vicesecretari de Comunicació.

Tots els candidats van apel·lar a la unitat de la formació al llarg de la jornada, i cinc d'ells -tots menys Elio Cabanes- van seguir el recompte des de la seu del PP al carrer Génova de Madrid, on hi havia 185 periodistes acreditats.

Dues paperetes

El Comitè Organitzador del Congrés ahir a la tarda no parlava d'aquestes possibles irregularitats i va assegurar en un comunicat que la jornada de primàries estava tenint lloc amb «normalitat».

Els afiliats amb dret a vot van elegir els dos finalistes, i només en el cas que un dels candidats assolís més del 50% dels vots, fos elegit a la meitat de les demarcacions i superés en 15 punts el seu perseguidor hauria pogut assistir com a candidat únic al Congrés.

Els afiliats que van assistir a les 1.096 meses van trobar dues paperetes. Una per al nom del seu candidat a la presidència del partit, i una altra per elegir els compromissaris que assistiran al Congrés Extraordinari dels dies 20 i 21 de juliol.

Primeres primàries populars

És la primera vegada que el PP celebra un procés intern com aquest i el primer cop, també, que el president del partit no es decanta (o designa directament) per un dels aspirants. Mariano Rajoy, que el dia de l'anunci de la seva dimissió ja va dir que no influiria en el procés, va afirmar que no votarà tampoc perquè «no seria just per la seva part privilegiar un precandidat sobre la resta» ja que «tots han estat lleials col·laboradors seus durant la seva etapa al capdavant del PP i del Govern espanyol».

D'entre els candidats, i sobre el paper, María Dolores de Cospedal partia amb un avantatge tàctic sobre la resta.

Com a secretària general del PP va dirigir la designació de les llistes electorals i càrrecs del partit en els últims anys, aproximadament uns 25.000 que molt previsiblement es van inscriure de manera massiva per votar en aquest procés, i significaveen un percentatge elevat dels 66.706 afiliats amb dret a vot.

A més, dels 3.184 compromissaris que acabaran decidint al Congrés, 522 són membres nats, és a dir, càrrecs territorials de la direcció.