Les autoritats de Tailàndia han confirmat aquest matí que els equips de salvament han donat inici a les tasques de rescat dels dotze nens i l'adult atrapat des de fa més de dos setmanes en una cova del nord de país.

Narongsak Ossottanakorn, portaveu de les operacions, ha assenyalat que 18 busos protagonitzen l'operació després que el nivell de l'aigua que inunda parcialment les grutes ha baixat notablement, per la qual cosa els nens podran caminar en gran part del trajecte.

Les tasques, que es faran de manera gradual i evacuant una a una a les víctimes, podrien allargar-se dos o tres dies. "Ells poden caminar ara al llarg de moltes parts. És el moment més adequat per treure'ls", ha dit.

Els rescatadors, 13 estrangers i 5 tailandeses, "són els millors" per realitzar l'evacuació, ha assegurat Narongsak, que ha indicat que esperen que el primer menor surti de la cavitat durant la nit del diumenge.

Les operacions es desenvoluparan de forma gradual, extingint-se primer als nens en millors condicions físiques i psicològiques.

En cada viatge a la gruta on es troben els menors, els bussejadors han de recórrer uns 1,7 quilòmetres d'estrets passadissos subterranis entre visibilitat nula i corrents d'aigua, un camí que entre anada i tornada són unes 11 hores.

Doctors i membres de l'assistència sanitària han estat desplegats dins i en les proximitats de la caverna per procedir a un possible trasllat d'emergència del grup, ha apuntat Narongsak.