Diversos excomandants de l'antiga guerrilla de les FARC, liderats per Rodrigo Londoño, àlies 'Timochenko', van comparèixer per primera vegada davant el Tribunal Transicional de Colòmbia, citats pels magistrats perquè reconeguin la seva responsabilitat en el segrest de milers de persones durant el conflicte armat.

La Jurisdicció Especial per a la Pau (JEP) s'ha convertit en un dels factors més polèmics del Tractat de Pau a Colòmbia, fruit de més de quatre anys de negociació a Cuba entre les FARC i el Govern colombià. L'antiga guerrilla, reconvertida en partit polític, ha mostrat la seva oposició a la legislació, que dictaminarà sobre casos d'assassinats, massacres, segrestos, desaparició forçada, reclutament de menors i abús sexual, entre uns altres.

Dels 31 membres de les FARC citats, només van assistir Timochenko, Pablo Catatumbo i Carlos Antonio Lozada. 'Jesús Santrich' va comparèixer a través d'una video conferència des de la presó en la qual es troba, condemnat per narcotràfic.

"Estic aquí a la seva disposició amb una profunda emoció de veure com es cristal·litza aquest somni que vam teixir a l'Havana", va declarar Londoño, el màxim comandant de les FARC.