Arriben les vacances i el moment de descobrir alguns dels racons amb més encants d'Espanya. Avui ens aturem a conèixer alguns dels pobles més curiosos d'Espanya, molt propis d'un conte, que sens dubte us sorprendran.

Júzcar (Málaga)

Conegut també com el 'poble barrufet', aquest municipi de Màlaga, és un dels llocs amb més encant d'Espanya. Situat a la part alta del Genal, als voltants del pic Jarastepar, Júzcar posseeix un paisatge molt variat. Compta amb roques, castanyedes, pinedes ... el territori és a més un lloc protegit pels vents i amb gran abundància d'aigua.

El 16 de juny de 2011, amb motiu de l'estrena mundial de la pel·lícula de 'Els Barrufets', el poble va pintar de blau totes les seves cases.

Besalú (Girona)

Al municipi de la comarca de la Garrotxa trobem Besalú, un autèntic centre turístic gràcies a la seva arquitectura medieval. Com si fos una visita en el temps a l'Edat Mitjana, Besalú ens submergeix en un viatge ple d'història.

Esglésies, monestirs places ... hi ha multitud d'edificacions per veure, però res com travessar el símbol per excel·lència de Besalú, el seu pont. Construït sobre el riu Fluvià, aquest pont constitueix ja la clàssica postal del poble. La forma del pont, amb un colze al mig, es deu al fet que les seves columnes es recolzen sobre roques naturals en la llera del riu. Una autèntica duana on es cobrava un percentatge de les mercaderies que el travessaven.

Cadaqués (Girona)

Considerat com un dels pobles més bonics de Catalunya (el més bonic del món segons Salvador Dalí), Cadaqués es situa a la comarca de l'Alt Empordà. En aquest poble mariner, destaquen les seves cases blanques i els seus estrets carrers de pedra plenes de plantes i flors, aconseguint així embadalir al viatger. A més de les seves galeries d'art i boniques botigues, no ens podem perdre les seves famoses cales i platges, on sens dubte destaquen les seves aigües cristal·lines.

Pels amants del senderisme o el trekking, les rutes pels seus antics camins i Camins de ronda són una genial alternativa. Així mateix, aquest poble compta amb una excel·lent gastronomia. Podem trobar restaurants que serveixen peix del dia i gaudir del seu famós plat suquet de peix (sopa de peix).

Setenil de las Bodegas (Cadis)

Aquest municipi de la província de Cadis és famós per la seva pintoresc entramat urbà, que va ser declarat Conjunt Històric. Forma part de la ruta dels pobles blancs i el seu centre està incrustat en el tall format pel riu Guadalporcún al seu pas per la ciutat.

Considerat com un dels principals destinacions turístiques de la Serra de Cadis, consta de cases que estan excavades en una muntanya de manera que les teulades són les pròpies roques. Això ha donat lloc a racons tan bonics com els carrers de les Coves de l'Ombra i de les Coves del Sol, que tenen la particularitat que només podem veure la roca de la muntanya, en lloc del cel, quan mirem cap amunt.

Setenil és un dels pobles blancs de la Serra de Cadis, des d'on es poden fer infinitat de rutes de senderisme. La més famosa és la Ruta dels Bandolers, ja que per la seva serra han cavalcat personatges com el Tempranillo o Curro Jiménez. És un lloc digne de veure, sobretot durant la Setmana Santa, ja que aquestes festes han estat declarades d'Interès Turístic Nacional d'Andalusia i estan molt arrelades a la seva cultura i tradicions.

Casares (Màlaga)

Situat a la comarca de la Costa del Sol Occidental, Casares és el prototip de poble blanc andalús, amb carrers estrets, costeruts i sinuosos i cases emblanquinades. A més és el lloc de naixement de Blas Infante, considerat el "Pare de la Pàtria Andalusa".

Aquesta localitat ha conservat en el seu casc urbà aquest aire de temps quiet i ha renovat les infraestructures que la vida actual demanda. Semblant equilibri no és gens fàcil, però a Casares s'ha aconseguit i està considerat com un dels més bells pobles d'Espanya, tal com evidencia el fet que en 1978 va ser declarat Conjunt Històric-Artístic.

Un meravellós lloc per al senderisme i el gaudir de la seva gastronomia.

Olite (Navarra)

A 42 km de Pamplona, aquest municipi de la Comunitat Foral de Navarra és un autèntic poble de conte. La ciutat d'Olite ha estat declarat Conjunt Històric Artístic i compta amb una població d'uns 4.000 habitants.

En l'actualitat Olite s'ha convertit en la 'Capital del Vi de Navarra'. Aquí es concentren tots els organismes i institucions del sector: l'Estació de Viticultura i Enologia de Navarra (EVENA), el Consell de la Denominació d'Origen Navarra, la seu de la Confraria del Vi de Navarra i el Museu de la Vinya i del Vi .

El seu principal atractiu turístic és el conegut Palau Reial. Va ser Carles III "el Noble", qui al segle XIII va començar l'ampliació de l'anterior donant lloc al Palau dels Reis de Navarra. El conjunt format per les seves estades, jardins i fosses, envoltats per altes muralles i rematats per les nombroses torres, li confereixen una espectacular i màgica silueta.

Ronda (Màlaga)

La ciutat de Ronda està integrada per tres zones ben diferenciades geogràfica i gairebé arquitectònicament: el primigeni nucli romà i medieval, conegut com la Ciutat; al barri del Mercat, al nord, unit a l'anterior per tres ponts sobre el Tajo i que és la zona comercial i la de major expansió, i el barri de Sant Francesc, al sud, que, igual que l'anterior, va començar a construir-se en al segle XVI.

A uns 100 km de la ciutat de Màlaga, la capital de la comarca de la Serranía de Ronda compta amb una població de 35.000 habitants. Està envoltada d'exuberants valls fluvials i assentada sobre un profund barranc, convertint-se així en un paradís que val la pena visitar. És considerada una de les ciutats més belles i visitades d'Espanya.

Albarracín (Terol)

Situada al sud-oest de la Província de Terol, la localitat és Monument Nacional des de 1961; posseeix la Medalla d'Or al mèrit en les Belles Arts de 1996, i es troba proposada per la UNESCO per a ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la bellesa i importància del seu patrimoni històric.

En el seu entorn trobarem nombroses manifestacions d'art rupestre del paleolític, on podrem observar escenes de caça, bous blancs, cérvols, èquids i estilitzats arquers en vermell i negre.

Passejar pels carrers de la ciutat es converteix en un autèntic plaer, mentre observem la seva arquitectura popular formada per cases modestes, construïdes amb entramats de fusta i envans de guix vermellós, que donen el color característic al conjunt.

Castellfollit de la Roca (Girona)

Situat a la comarca de La Garrotxa, Castellfollit de la Roca és un dels pobles més petits d'Espanya, amb menys d'1 km2 de superfície. La imatge que ens ofereix aquesta localitat és espectacular, ja que el poble es troba situat a 296 metres d'altitud sobre un penya-segat basàltic (la cinglera de Castellfollit) de 50 metres d'altura format gràcies a l'acció erosiva dels rius Fluvià i Toronell sobre els restes volcàniques de fa milers d'anys.

Des de la carretera, just abans d'arribar, podem contemplar una fantàstica panoràmica dels penya-segats i la població, no és estrany trobar imatges i pintures de la vila en tot Catalunya i l'estranger. Va ser aquí precisament on el pintor Josep Berga i Boix va començar si trajectòria artística a la fi del segle XVI.

Sallent de Gállego (Osca)

Pertanyent a la comarca de Alt Gállego, aquest pintoresc poble es troba a la vora de l'Embassament de Lanuza i al peu de les més alts cims de la serralada, molt a prop ja de la frontera amb França. El seu terme constitueix la capital de la Vall de Tena.

Compta amb un bell centre urbà, ple de les típiques cases del Pirineu aixecades sobre massissos murs de pedra esquinçats accessos, en els quals recau la major part de l'ornamentació. Les teulades, caracteritzats per les seves vertiginoses pendents, estan rematats per xemeneies de curioses formes. Balsones, escuts, relleus i inscripcions, són alguns dels detalls que amaguen aquests habitatges de conte.