El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va decidir el nomenament del coronel Francisco Javier Sánchez Gil com a nou cap de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil després de la destitució de Manuel Sánchez Corbí per «pèrdua de confiança».

Segons van confirmar a Europa Press fonts del Ministeri de l'Interior, el nomenament de Sánchez Gil s'ha produït a proposta de la cadena de comandament de la Guàrdia Civil i ratificat pel ministre. Grande-Marlaska va prendre la decisió aquest dijous de cessar Sánchez Corbí com a cap de l'UCO després de fer-pública una ordre interna comunicant que quedava «temporalment suspesa» qualsevol activitat que requereixi la utilització de fons reservats.

Interior va argumentar que Sánchez Corbí havia adoptat aquesta decisió sense haver rebut per a això cap ordre, ni dels seus comandaments ni del poder judicial. I que amb ella es van posar en risc operacions policials que estaven en marxa.

El nou cap de l'UCO, nascut a Càceres el 1964, era des de gener de 2007 cap de l'Agrupació de Reserva i Seguretat (ARS) de la Guàrdia Civil. Sánchez Gil va ser abans també cap de la Unitat Especial d'Intervenció (UEI) i ha estat destinat a l'Estat Major. Va ingressar en la Guàrdia Civil a 1985. Ciutadans demanarà la compareixença al Congrés del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè expliqui «per què ha escapçat l'UCO», en al·lusió al relleu del cap de la Unitat Central Operativa (UCO), el coronel Manuel Sánchez Corbí. Així ho va anunciar el secretari general de la formació en una roda de premsa a la seu del partit a Barcelona, ja que ha considerat que el relleu de Sánchez Corbí és «una actuació que ha creat malestar en els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat i ha creat moltes preguntes que el ministre haurà de respondre». «Ha d'explicar-nos per què fa aquest canvi, perquè cap de les explicacions serien bones per al país», va assegurar.