L'exvicepresident d'Argentina Amado Boudou va ser sentenciat ahir a cinc anys i deu mesos de presó per delictes de corrupció, en el que constitueix la primera condemna a un funcionari d'aquesta jerarquia a Argentina. Boudou va ser trobat culpable i va quedar sota arrest pel delicte de «suborn passiu i negociacions incompatibles amb la funció pública» per intentar ensenyorir-se a través d'un testaferro de l'empresa privada Ciccone, dedicada a fabricar paper moneda i documents públics.

Boudou va exercir la vicepresidència entre 2011 i 2015 durant el segon govern de la presidenta de Cristina Fernández. Els fets van ocórrer quan Boudou ocupava el ministeri d'Economia, el 2010. Després d'esclatar l'escàndol, el govern va nacionalitzar Ciccone. L'exfuncionari, de 55 anys, a més va ser inhabilitat per a tota la vida per ocupar càrrecs públics.

«És un fet històric a l'Argentina, que ha jutjat la corrupció en un judici oral, obert i públic. Hem de realçar que hi ha justícia a l'Argentina i que actua amb llibertat», va reaccionar Laura Alonso, titular de l'Oficina Anticorrupció. La pena màxima pel delicte que se li va imputar a Boudou és de sis anys de presó. La justícia va considerar provat que mentre era ministre d'Economia, Boudou va buscar aixecar la fallida a l'empresa Ciccone a canvi de quedar-se amb el 70% del paquet d'accions.