08 de agost de 2018
08.08.2018

El vaixell de rescat «Open Arms» arribaria a Algesires demà amb 87 persones a bord

L'ONG els va salvar de la mort en aigües mediterrànies davant la costa de Líbia. El govern considera el port gadità com «el més adequat» per proximitat · El buc serà rebut com un vaixell espanyol més i els immigrants no rebran «cap estatus especial»

08.08.2018 | 01:02
Una de les persones rescatades juga amb un dels tripulants de Proactiva, a l´Open Arms.

El vaixell de rescat de l'ONG Proactiva Open Arms preveu que la seva embarcació Open Arms, en la qual viatgen 87 persones immigrants i refugiats rescatats en aigües del Mediterrani enfront de les costes de Líbia, arribi al port d'Algesires (Cadis) aquest dijous a partir de les 9.00 hores. Aquest és el port «més adequat» i ja té «preparat» el dispositiu per rebre el passatge del buc, van defensar des del Govern, que ahir va autoritzar el vaixell a desembarcar en aquest port andalús. Entre les 87 persones rescatades, hi ha vuit menors d'edat, sis d'ells no acompanyats.

Després de rebre la informació oficial del port de destinació, Proactiva Open Arms va assegurar el dilluns que es trobava a 590 milles nàutiques d'Algesires.

«Es tradueix en tres dies més de travessia des d'avui, si queden queviures suficients per a tots. Les 87 persones rescatades hauran trigat més d'una setmana per arribar a un port segur», lamentaven des de l'ONG a través de Twitter.

No obstant això, el dispositiu d'arribada en el port d'Algesires «ja està preparat».

Per la seva banda, el Govern de la Generalitat de Catalunya i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van posar a la disposició de l' Open Arms els ports catalans perquè pogués atracar l'embarcació de rescat humanitari, abans de conèixer-se l'autorització oficial a desembarcar a Algesires. També València va oferir les seves «infraestructures» i «recursos econòmics i humans».

Els ports de Catalunya i el valencià estan més propers a la ubicació actual de l' Open Arms. Els 87 migrants no rebran «cap estatus especial» ni permís d'estada a Espanya.

Seguint el protocol actual, rebran atenció sanitària i se'ls identificarà «com a qualsevol un altre que arriba, amb el temps i totes les garanties i respecte als seus drets, però no va a haver-hi cap estatus especial».

«Una cosa és l' Aquarius, que li vam dir que vingués, i una altra cosa són aquestes ONGs que recullen gent i, com que té bandera espanyola i és un vaixell espanyol, al final venen a port segur a Espanya», van matisar.

En el cas dels 629 immigrants i refugiats de l' Aquarius que van desembarcar el passat 17 de juny en el port de València, se'ls va concedir un permís d'entrada extraordinària a Espanya per motius humanitaris de 45 dies. Per la seva banda, els 60 migrants que van arribar al port de Barcelona el 4 de juliol van rebre un permís humanitari especial de 30 dies per part del Govern central perquè durant aquest període poguessin sol·licitar asil.

«Passos forts» en migració


El delegat del Govern a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, va assegurar ahir en referència a l'acceptació de l' Open Arms que l'Executiu central, amb Pedro Sánchez al capdavant, «ha fet més en 60 dies que en set anys» l'anterior govern popular respecte a la immigració, matèria en la qual estan donant «passos forts i programats». Preguntat per la Conferència Sectorial d'Immigració, es va mostrar «esperançat» en una nova reunió el proper mes de setembre amb les comunitats autònomes per abordar immigració i «es realitzi la funció fonamental d'aquesta convocatòria, que és ser solidaris entre totes les comunitats i els governs pertinents de cara a un problema que és europeu».

Ha posat com a exemple l'engegada d'un dispositiu especial a Cadis amb un centre especial que ja està funcionant o el centre de la Creu Vermella de Chiclana amb capacitat per 800 persones, a més del nomenament del general de la Guàrdia Civil, Manuel Contreras, com a responsable del Comandament Únic Operatiu enfront de la immigració irregular a la zona de l'Estret. «Passos certs i programats en un tema que ens produeix molt ja que hi s'ha triplicat el nombre de persones del 2016 al 2017», va afirmar Celis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook