El president del Govern, Pedro Sánchez, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han apostat perquè la Unió Europea intensifiqui de forma conjunta la cooperació amb els països de l'Àfrica per fer front a la crisi migratòria i, en concret, s'han compromès a augmentar el suport al Marroc i Tunísia. Sánchez també ha demanat a PP i Cs que rebaixin el seu to en les crítiques per la política migratòria. Els dos mandataris van abordar ahir la problemàtica durant un trobada de treball al Palau dels Ducs de Medina Sidonia a Sanlúcar de Barrameda (Cadis), on Sánchez passa uns dies. En acabar van oferir una roda de premsa per explicar que, a més de parlar del control de fronteres i de l'acolliment humanitari, és necessari reforçar la cooperació.

«Si volem parlar sobre com ordenar els fluxos migratoris, ho hem de fer des de posicions compartides i des d'un punt de vista molt més transversal», va afirmar Sánchez, concretant que «cal intensificar la cooperació amb el Marroc i Tunísia perquè són països que necessiten ajuda i són fronterers». La cancellera alemanya, per la seva banda, aposta per «una cooperació lleial» amb els països de l'Àfrica. «No només hem de parlar sobre l'Àfrica, hem de parlar amb l'Àfrica», va indicar.

El Marroc, un soci de la UE

Sánchez va recordar que el Marroc és un dels principals socis de la UE i que també «està patint la pressió migratòria», per la qual cosa es va mostrar a favor de reforçar la cooperació bilateral «per atorgar al Marroc un paper clau per ordenar els fluxos migratoris». No obstant això, no es va concretar quants diners s'hi dedicaran ni com es portarà a terme.

El president del Govern espanyol va indicar que «Europa ha de rebutjar l'oportunisme d'aquells que proposen les solucions fracassades del passat», i va recordar que encara que només 14 quilòmetres separen les costes d'Espanya i d'Europa de les del nord de l'Àfrica, «hi ha una distància infinitament més gran en termes de desenvolupament econòmic, social i de drets humans».

Merkel, d'altra banda, va ressaltar que «només de manera conjunta podrem ser forts per superar els reptes» relacionats amb la immigració i que «cap país pot eximir-se d'aquest desafiament», i es va mostrar partidària de respectar la dignitat humana de les persones que arriben a territori europeu. «Les tendències racistes que veiem, lamentablement, en tots els Estats membres» és una cosa contra la que hem de lluitar, va dir.

Respecte al PP i Cs, Sánchez va dir que no estan fent oposició al Govern espanyol sinó a l'Estat pels plantejaments que impulsen i l'enduriment de la seva posició. Per això, els va oferir un «pacte d'Estat» sobre la qüestió en benefici de tothom.

Sánchez i Merkel es van trobar al parc de Doñana, a la casa de vacances dels presidents espanyols, per abordar temes centrals de l'agenda europea, com la política migratòria i de defensa, la unió monetària i econòmica de la UE, per avançar en una posició i una estratègia comunes.