Els Estats Units i Mèxic van arribar a un acord per substituir el Tractat de Lliure Comerç de l'Atlàntic Nord (Tlcan), mentre que les negociacions amb el Canadà començaran de forma immediata, segons va anunciar el president dels Estats Units, Donald Trump. «Hem aconseguit un acord molt més simple i millor per a tots dos països», va assenyalar Trump, al mateix temps que va avançar que les negociacions amb el Canadà començaran de forma immediata.

«Ha estat una negociació de molts mesos, complexa, àrdua i no exempta de moments difícils, però hem pogut arribar a fer públic aquest nou acord», va destacar l'encara president de Mèxic, Enrique Peña Nieto.

El nou acord serà, en principi, bilateral entre els Estats Units i Mèxic. Washington ha decidit deixar enrere el nom de Tlcan per anomenar aquest tractat «Acord comercial entre Estats Units i Mèxic».

«El nom Tlcan tenia males connotacions perquè els Estats Units han estat afectats de forma negativa per ell durant molts anys», va assenyalar Trump. «És un acord increïble per a les dues parts, però sobretot per als treballadors i els ciutadans», va afegir. Per altra banda, Peña Nieto va instar el seu homòleg a Washington a incloure Canadà en l'acord durant una conferència a la Casa Blanca. No obstant això, Trump va destacar que la decisió no està presa i que no sap si els Estats Units tancaran un altre acord bilateral amb el Canadà o inclouran el país en el tractat tancat ahir.

En aquest sentit, Trump va afirmar que trucarà «aviat» al primer ministre canadenc, Justin Trudeau. A més, va puntualitzar que només hi haurà dues opcions per al Canadà: negociar un nou acord comercial o afrontar els aranzels als seus cotxes.

«El més fàcil per a nosaltres és gravar les seves exportacions de cotxes, però els donarem una oportunitat», va afirmar el president nord-americà. Washington també va avançar que la Xina havia manifestat el seu interès a tancar algun tipus d'acord comercial, tot i que, segons l'opinió de Trump, no és el «moment idoni».