La portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha assegurat aquest divendres que el Govern està d'acord amb la línia europea respecte a posar fi als canvis d'hora a la Unió Europea (UE).

Així ho ha assenyalat la portaveu de l'Executiu en la roda de premsa posterior al Consell del ministre, on, segons Celaá, s'ha parlat d'aquest assumpte encara que no de si els països europeus haurien d'adoptar l'horari d'estiu o el d'hivern permanentment.

No obstant això, Celaá ha insistit que el Govern està d'acord amb la proposta realitzada pel president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, que ha assegurat que, després d'haver escoltat milions de ciutadans que van manifestar la seva opinió a través d'una consulta pública, properament es presentarà una proposta legislativa per posar fi als canvis horaris.

En concret, un 84% dels ciutadans europeus i un 93% dels espanyols que van participar en la consulta pública es van pronunciar a favor d'eliminar aquesta pràctica, segons els resultats preliminars de l'enquesta publicades avui per la Comissió Europea (CE).

"Nosaltres estem d'acord amb la proposta que fa la Comissió (...), si és el d'estiu o el d'hivern ni ho hem debatut en el Consell. El podem preguntar però no hem tractat aquest tema, però sí que hem tractat que estem d'acord amb la proposta que fa Juncker en aquest sentit ", ha dit la portaveu.

Celaá, que ha assegurat no observar que "hi hagi tants avantatges" amb els canvis d'hora, ha recordat que el que defensa Europa està en línia amb el que reclama i ha defensat l'actual Govern.

Pel que fa a si Espanya hauria més canviar de fus horari i sobre la racionalització d'horaris, la portaveu ha apuntat que aquest és un tema "molt complex, controvertit i interessant" i, encara que no pot avançar detalls, "forma part de l'agenda del Executiu ".

Borrell no descarta un altre fus horari

Abans, a Viena, el ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, no ha descartat que Espanya pugui tenir "un altre fus horari", després que la Comissió Europea proposés posar fi al canvi d'hora.

"Potser Espanya ha d'estar en un altre fus horari. Francament, no ho sé. Donem l'oportunitat al Parlament Europeu a veure si és capaç de trobar un comú denominador entre països que estan en situacions geogràfiques tan diferents", ha manifestat en una trobada amb els mitjans durant la reunió de ministres d'Exteriors que es conclou avui a Viena.

Borrell ha incidit que es tracta d'una proposta que ha de ser debatuda al Parlament Europeu on "tots els països hauran d'explicar el seu punt de vista i en quina mesura això afavoreix o no els processos de conciliació de la vida familiar, adaptació d'horaris a les hores de llum i consums d'energia ".