El Govern mantindrà com a primer punt de l'ordre del dia de la Junta de Seguretat de Catalunya el manteniment de la convivència als espais públics, malgrat que la Generalitat va demanar que es retirés aquest aspecte de les qüestions a tractar, que en la pràctica suposa abordar tota la polèmica i els incidents sorgits en aquesta comunitat autònoma per la col·locació per part dels independentistes de llaços grocs i la seva retirada per part dels constitucionalistes.

"Es parlarà de llaços", han assegurat fonts de l'Executiu central que han qualificat de "prioritat" aquest assumpte, per la qual cosa el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ho abordarà en el primer punt de l'ordre del dia en la seva trobada amb el Govern de Quim Torra, el proper 6 de setembre.

"El primer punt de l'ordre del dia és l'ordre públic", han insistit aquestes fonts, i han recordat els últims episodis de violència a Catalunya: l'agressió patida per una dona que retirava llaços grocs, i la infligida a un càmera de Telemadrid per confondre uns manifestants un distintiu del seu equip de treball amb un llaç groc.

En aquest sentit, les fonts consultades han conclòs assenyalant que "el més important" és "contribuir a la normalització, distendir i fer coses per la convivència".

Precisament, la ministra portaveu, Isabel Celaá, ha estat preguntada per aquesta qüestió en la roda de premsa del Consell de Ministres i ha remès a la reunió del proper dijous entre el Govern i la Generalitat per donar a conèixer el posicionament de l'Executiu central pel que fa als llaços.

Això sí, la portaveu del Govern espanyol ha condemnat "absolutament qualsevol atac per posar o retirar llaços" i ha fet una crida a la prudència. "No parlaré ara de si retirades o posades", ha dit, però ha afegit que l'Executiu de Pedro Sánchez és partidari de "la major neutralitat possible dels espais públics".

"La llibertat d'expressió dels particulars acaba on comença la dels altres", ha recordat Celaá, qui ha desitjat que es resolgui l'assumpte dels llaços "amb lleialtat institucional" perquè, ha apuntat, "a ningú no li interessa tenir problemes als carrers". "El Govern crida a la prudència i a la no-provocació de cap tipus", ha conclòs.