El Ministeri de Treball d'un Govern que fa bandera del feminisme ha aprovat el primer sindicat de treballadores sexuals d'Espanya, una decisió que la mateixa ministra, Magdalena Valerio, va qualificar de «gol per l'escaire» i que va anunciar que intentarà anul·lar. La titular de Treball va admetre la incongruència de dirigir el departament que ha donat el vistiplau al sindicat amb el feminisme en el qual milita i va demanar a l'Advocacia de l'Estat que estudiï la manera de poder anul·lar-ho.

«M'han fet un gol per l'escaire», «ho desconeixia completament», «no poden imaginar vostès els sentiments que tinc en aquest moment», «el disgust que me'n vaig endur quan me'n vaig assabentar, és un dels més grossos de la meva vida professional i política, i porto ja un cert rodatge», van ser les contundents frases utilitzades per Valerio.

I és que la Direcció General de Treball, dependent del Ministeri que ella dirigeix, és la que ha aprovat la constitució del sindicat, sense que cap dels tècnics pels quals ha passat l'expedient hagi avisat l'equip de la ministra. El mateix cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, va haver de recordar al seu compte de Twitter que el seu Govern és feminista i defensa l'«abolició de la prostitució».

Valerio va assegurar que havia estat «una sorpresa» conèixer la publicació al BOE de la resolució sobre el sindicat anomenat Organització de Treballadores Sexuals (Otras). El passat 4 d'agost, el BOE va publicar la constitució del sindicat després que la Direcció General de Treball comprovés que reunia els requisits que preveu la Llei orgànica de llibertat sindical i el Reial Decret sobre dipòsit d'estatuts de les organitzacions sindicals i empresarials.

El sindicat té el seu domicili a la plaça del Fènix de Barcelona, encara que el seu àmbit és estatal. «Si li hem fet un gol, que contracti millors porteres», va ironitzar la secretària general del nou sindicat, Concha Borrell, que va lamentarla postura de la ministra, que, segons ella, «està més relacionada amb la moralitat que amb la legalitat», i la va acusar de «defensar els interessos de la patronal dels bordells i no els de les treballadores».

«Que tanquin els bordells»

«Si és il·legal, que comencin a tancar macrobordells i pisos, que comencin a pressionar els empresaris. Per què no acaben amb els macrobordells? A qui estan defensant en realitat? Però d'on ha sortit aquesta senyora?», es va preguntar la treballadora sexual i una de les impulsores del sindicat.

La primera petició de «paralització» d'aquest sindicat va arribar de la presidenta andalusa, Susana Díaz, que va demanar al Govern «que faci el que hagi de fer» per evitar la creació del sindicat, ja que entén que és «una manera descarada» d'encobrir el tràfic de persones i l'explotació sexual de les dones.

«No es pot permetre que alguns de manera encoberta intentin legalitzar la prostitució, el tràfic de persones, el tràfic i l'explotació de dones», els va explicar Susana Díaz als seus companys de partit.

En nom de les feministes, la directora de la Fundación Mujeres, Marisa Soleto, va manifestar la seva «sorpresa» i va demanar explicacions al Govern. «Estic convençuda que, si demà algú va a registrar el sindicat dels camells de la droga, comproven alguna cosa més que el fet que tingui domicili social», va explicar Soleto.

La prostitució a Espanya no està regulada, encara que existeixen algunes activitats relacionades com el proxenetisme que són il·legals i lleis que protegeixen els menors o les persones amb discapacitat mental d'aquest tipus d'activitats.