La Mesa del Congrés, amb els vots del PP, el PSOE i Ciutadans, va rebutjars tramitar la comissió d'investigació demanada a finals de juliol per Units Podem, ERC i el Grup Mixt sobre les suposades activitats irregulars del rei Joan Carles esmentades en una conversa gravada per l'excomissari José Manuel Villarejo a Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amiga del monarca. En aquella conversa gravada per Villarejo, actualment en presó preventiva per delictes d'organització criminal, suborn i blanqueig de capitals, l'amiga de l'excap de l'Estat revelava que aquest tenia comptes a Suïssa i cobrava comissions.

El coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, va llançar la idea d'aquesta investigació parlamentària al juliol i després van ser el diputat de Podem Rafael Mayoral i el d'En Comú Podem Joan Mena els que van convidar a la resta de grups a sumar-se a la iniciativa perquè naixés amb el major suport possible.

Després del parèntesi estival, la iniciativa va ser examinada a la Mesa del Congrés, que va rebutjar la seva tramitació amb els vots de PP, PSOE i Cs al·legant que no té encaix constitucional segons el criteri reiteradament expressat pels serveis jurídics que el Legislativa controla l'Executiu, però no la Prefectura de l'Estat, sobre la qual no té competències.

Precedent al juliol

Al juliol, el PP i el PSOE ja havien unit les seves forces a l'òrgan de govern de la Cambra per frenar l'intent de Units Podem que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero comparegués per explicar si pensava obrir una investigació sobre aquestes possibles irregularitats fiscals del Rei emèrit.

La portaveu adjunta de Units Podem, Ione Belarra, va titllar de «frau democràtic» la decisió de la Mesa del Congrés, amb els vots de PP, PSOE i Ciutadans, de rebutjar la tramitació de la comissió d'investigació sobre les suposades activitats irregulars del rei Joan Carles. Per això, la dirigent de partit morat va anunciar que el seu grup parlamentari sol·licitarà a la Mesa que reconsideri aquest rebuig.