L'exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría va comunicar al líder del PP, Pablo Casado, la seva voluntat d'abandonar l'activitat política i emprendre una altra etapa a la seva vida, un anunci que es va produir dos mesos després d'haver perdut la batalla per la presidència del PP al Congrés del Partit Popular celebrat el passat mes de juliol.

Tots dos es van reunir al final del comitè de direcció del partit i la mateixa exvicepresidenta va fer pública la seva decisió en un comunicat en el qual expressava la seva voluntat d'obrir una nova etapa, parlava amb «orgull» de la seva etapa a l'Executiu al costat de Mariano Rajoy i donava les gràcies als afiliats del partit que la van avalar de «forma majoritària» en les primàries del PP.

Per part seva, Casado va assegurar que agraeix «molt» a Santamaría les seves «gairebé dues dècades de treball i entrega al PP i Espanya». «I li desitjo els majors èxits en aquesta nova etapa que comença, en la qual podrà seguir comptant amb tot el nostre suport i afecte», va manifestar en un missatge al seu compte de Twitter.

Fonts de la direcció del PP van assenyalar després que havia estat una reunió «cordial», sense oferir més detalls. Hores abans, en una entrevista a Telecinco, Casado havia reiterat que seguia reservant per a ella una vocalia al Comitè Executiu Nacional -un càrrec que sí que va acceptar l'exministra María Dolores de Cospedal- i la possibilitat d'ocupar una presidència de comissió al Congrés.

Santamaría, que ara estarà subjecta a dos anys d'incompatibilitat després de deixar la política, ha estat desapareguda de la primera línia política des de finals de juliol, després de ser derrotada per Pablo Casado al congrés que votava l'elecció del nou president del PP en un sistema de doble volta. L'exvicepresidenta es va imposar a la primera volta per 1.546 vots però va perdre a la segona en aconseguir el 42% dels vots davant del 57% del seu rival.