14 de setembre de 2018
14.09.2018

El Congrés avala l'exhumació de les restes de Franco amb l'abstenció de PP i Ciutadans

Encara no hi ha data per a l'inici del trasllat del cadàver del dictador, tot i que els tràmits ja s'estan portant a terme · Dos diputats del Partit Popular s'equivoquen i rebutgen la mesura mentre Pedro Sánchez no assisteix ni al debat ni a la votació

14.09.2018 | 01:14

El Ple del Congrés va convalidar amb l'abstenció del PP, Ciutadans, Unió del Poble Navarrès i Foro Asturias, el decret-llei aprovat pel Govern el passat 24 d'agost i que dóna cobertura jurídica a l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, per a la qual encara no hi ha data. Com estava previst, el decret va ser avalat per PSOE, Units Podem, PNB, ERC, PDeCAT, Compromís, EH Bildu, Coalición Canaria i Nueva Canarias, però es van registrar, a més, dos vots en contra: els dels diputats del PP Jesús Posada, expresident del Congrés, i el català Josep Ignasi Llorens, que van explicar que es van equivocar en prémer el botó.

A més, abans de la votació es va produir una altra anècdota, ja que Isabel Borrego, la membre de la direcció del Grup Popular encarregada de recordar als seus companys què han de votar a cada iniciativa -es marca aixecant un, dos o tres dits de la mà- es va equivocar inicialment en indicar un vot negatiu, quelcom que va provocar un murmuri i fins i tot rialles a l'hemicicle. Borrego va poder rectificar a temps.

Al final el decret-llei va ser convalidat per la majoria absoluta de la Cambra -176 vots a favor-, davant de 165 abstencions, més els dos «nos» erronis de la bancada popular. El text va ser defensat per la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i el president, Pedro Sánchez, no va acudir al debat ni a la votació.

El text es tramitarà com a projecte de llei, ja que el Govern s'havia compromès amb diversos grups de l'oposició a fer-ho així perquè puguin realitzar les seves aportacions a la reforma de la Llei de Memòria Històrica de 2007 que en definitiva suposa aquest text. A més, es farà pel procediment d'urgència, el que implica reduir els terminis a la meitat.

En concret, el decret afegeix un tercer apartat a l'article 16 de la Llei de Memòria per deixar clar que «al Valle de los Caídos només podran romandre les restes mortals de persones que van perdre la vida a conseqüència de la guerra civil espanyola, com a lloc de commemoració, record i homenatge a les víctimes de la contesa».

Els partits de l'oposició que van donar suport a la convalidació van aprofitar el debat per avançar les qüestions que plantejaran com a esmenes durant la seva tramitació al Congrés. Entre altres coses, van demanar garantir la identificació i exhumació de les milers de persones que segueixen enterrades a cunetes, l'anul·lació de judicis polítics del franquisme, la retirada de simbologia franquista, la reforma de la Llei d'Amnistia per poder jutjar els responsables de crims franquistes i la de la Llei de Secrets Oficials per garantir el lliure accés a la documentació de la contesa i la dictadura.

Un cop rebut l'aval del Congrés, segueix sense haver-hi data per a l'exhumació. La norma va entrar en vigor el passat 26 d'agost, després de ser publicada al Butlletí Oficial de l'Estat, i el dia 31, una setmana després de la seva aprovació, el Govern va iniciar els tràmits per a l'exhumació, donant via lliure a un acord d'incoació que va donar un termini de 15 dies als interessats perquè es poguessin personar en el procediment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook