L'advocat de l'Estat i expresident de Banesto Mario Conde s'incorporarà a la junta directiva de l'Associació Salvar l'Arxiu de Salamanca amb l'objectiu de reclamar a la Generalitat de Catalunya el retorn dels denominats «papers de Salamanca» que van sortir d'aquesta ciutat. Serà dilluns que ve, en una roda de premsa, quan l'exbanquer faci públic el seu ingrés a la junta directiva de l'associació.

Un gest que, segons va explicar ahir el president de l'entitat, l'investigador Policarpo Sánchez, reforça l'entitat en la seva lluita perquè el Govern català torni al Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH) de Salamanca -abans denominat Arxiu General de la Guerra Civil- els 400.000 documents que, segons el seu parer, manté indegudament en el seu poder.

També el col·lectiu donarà a conèixer amb detall les accions judicials que es disposa a emprendre contra l'Executiu de Pedro Sánchez i la Generalitat de Catalunya, entre elles una querella a tots els consellers de Cultura del Govern català entre els anys 2006, quan van sortir els primers documents, i 2015, els últims.

La polèmica pels documents s'arrossega des de fa anys en un estira-i-arronsa entre les dues parts. Es tracta de tota la documentació requisada pel bàndol guanyador de la Guerra Civil el 1939.