La magistrada del Jutjat d'Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez Medel Nieto, va dictar el sobreseïment del cas màster pel que fa als delictes de prevaricació i suborn impropi, però seguirà investigant si hi va haver falsificació documental en el cas del Treball de Fi de Màster (TFM) de l'expresidenta de la Comunitat Cristina Cifuentes. Per això, manté com a investigada l'exdirigent del PP a més del catedràtic i exdirector de l'Institut de Dret Públic de la Universidad Rey Juan Carlos (URJC) Enrique Álvarez Conde, les professores Cecilia Rosado i Alicia López de los Mozos i l'exassessora del Govern autonòmic Teresa Feito Higueruela, tots ells pel delicte de falsedat documental. En concret, pel document de defensa del TFM de Cristina Cifuentes datat a 2 de juliol de 2012 i fet públic el 21 de març de 2018.

A l'acte, la jutgessa destaca que tant l'informe de la Fiscalia del Tribunal Suprem com el mateix acte d'aquest Alt Tribunal de no obrir causa pels estudis del president del PP Pablo Casado, són «determinants per a la resta de les decisions que s'han d'adoptar en aquest procediment».

Per això, la jutgessa es basa en aquests dictàmens per procedir a l'arxiu de la causa pel que fa a tots dos delictes, no sense explicar en què sustentava les seves investigacions. I és que, per a Rodríguez Medel, acreditar indiciàriament l'existència d'activitat acadèmica era una part substancial en relació amb la responsabilitat penal d'uns i d'altres i era el «punt neuràlgic» de la instrucció.

Un altre dels punts que volia analitzar la jutgessa era l'acreditació del mèrit acadèmic mitjançant el requeriment de documentació als professors i als alumnes, una qüestió que, segons la magistrada, «en res afecta els drets constitucionals dels investigats», i fins i tot pot facilitar la seva exculpació. Destaca que no és un «acte de cooperació necessària que l'alumne es matriculi».