La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va assegurar que l'actual context de polítiques proteccionistes generat pels Estats Units ha començat a tenir efectes en l'economia global, el creixement de la qual es veurà alentit segons les previsions de l'organisme de la setmana que ve.

«Una qüestió clau és que la retòrica s'està transformant en una nova realitat de barreres comercials, i això fa mal no només al comerç en si, sinó també a les inversions i la indústria manufacturera, a mesura que la incertesa segueix creixent», va assenyalar Lagarde en un discurs a la seu de l'FMI a Washington. El Fons projecta al juliol un creixement global del 3,9% per al 2018 i 2019, tot i que Lagarde va avançar que els propers pronòstics, que es donaran a conèixer a Bali del 8 al 14 d'octubre a l'assemblea anual del Fons i del Banc Mundial (BM), seran «menys brillants».

En aquest sentit, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que el país mantindrà els aranzels a les importacions d'acer (25%) i alumini (10%) procedents de Canadà i Mèxic malgrat haver acordat una reformulació del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord. «No permetrem que la nostra indústria de l'acer desaparegui», va destacar Trump en la roda de premsa posterior a la presentació del nou acord, que passarà a dir-se Acord Estats Units-Mèxic-Canadà.

El president dels Estats Units va assegurar que, com a alternativa als aranzels, els tres països signants «potser» podrien acordar una sèrie de quotes d'importació. El ministre d'Afers Exteriors de Mèxic, Luis Videgaray, va assenyalar que el país llatinoamericà «espera» que els aranzels a les importacions d'acer i alumini es resolguin abans que l'acord trilateral es signi, quelcom que passarà durant la reunió de novembre del G-20 a Buenos Aires, a la qual acudiran els tres països nord-americans.