La Cort Internacional de Justícia (CIJ) va dictaminar que Xile no està obligat a haver de negociar amb Bolívia una sortida a l'oceà Pacífic, com reclama el Govern que presideix Evo Morales, present a La Haia per a la lectura de l'esperada sentència. Per dotze vots davant tres, els magistrats de la CIJ van tirar per terra les esperances de Morales de recuperar la sortida al mar que Bolívia va perdre fa més d'un segle. «La República de Xile no va contraure l'obligació legal de negociar un accés sobirà a l'oceà Pacífic per a l'estat plurinacional de Bolívia», va explicar el president de la CIJ, Abdulqawi Ahmed Iussuf.

Bolívia va presentar el 2013 una demanda davant la CIJ contra Xile per aconseguir l'accés a l'oceà Pacífic que va perdre al segle XIX, fruit d'una guerra que va deixar el país sense 400 quilòmetres de costa i 120.000 quilòmetres quadrats de territori. Xile considera que l'assumpte va quedar tancat en el Tractat de Pau i Amistat de 1904 que Bolívia no reconeix.

En el seu veredicte, els jutges de la CIJ expliquen que no han estat capaços de «concloure, sobre la base del material que li ha estat presentat, que Xile tingui l'obligació de negociar amb Bolívia per arribar a un acord que garanteixi a Bolívia un accés ple i sobirà a l'oceà Pacífic». Per això, «la Cort no pot acceptar les altres peticions presentades per Bolívia, que es fonamenten en l'existència d'aquesta obligació, en concret que el Tribunal declari que Xile ha trencat l'obligació i que ha de complir-la».