Els equips de rescat estan treballant contra rellotge per intentar localitzar possibles supervivents després dels terratrèmols i el devastador tsunami que va colpejar divendres passat l'illa indonèsia de Célebes, deixant un saldo de més de 1.200 morts fins al moment. Quatre dies després, les autoritats temien que la xifra augmentés, ja que la majoria de les víctimes confirmades procedeixen de Palu, però altres zones remotes han estat aïllades pràcticament des del terratrèmol de 7,5 graus de magnitud a l'escala Richter, davant la destrucció patida per carreteres i ponts, i no hi ha encara una estimació en elles.

«L'equip està corrent contra el temps perquè ja som al dia D més quatre», va assegurar Sutopo Purwo Nugroho, portaveu de l'Agència Nacional per a la Gestió de Desastres (BNPB). Segons va explicar, els equips de rescat han arribat als quatre districtes més afectats, en els quals en total viuen uns 1,4 milions de persones, però no va volser oferir una estimació de víctimes. El portaveu va donar pocs detalls sobre la situació que s'han trobat, més enllà que aquesta era similar a la que hi ha a Palu.

El balanç oficial per ara és de 1.234 morts i més de 800 ferits greus. Hi havia especial preocupació per Donggala, un districte en què viuen 300.000 persones al nord de Palu i proper a l'epicentre del terratrèmol, al qual només han aconseguit arribar uns pocs treballadors humanitaris. Nugroho va assenyalar que ha quedat «devastat» pel tsunami. Un vídeo del districte emès per una agència de notícies va mostrar destrucció generalitzada, inclosos edificis que han quedat completament destruïts i un vaixell encastat als edificis del port pel tsunami.

«El que necessitem és menjar, aigua i medicines, però fins ara no hem aconseguit res», va denunciar un supervivent entre les runes. Uns 1.700 habitatges en un barri de Palu van ser engolits per la liqüefacció del terreny, que es produeix quan el sòl sacsejat per un terratrèmol es comporta com un líquid.