Una investigació publicada pel diari The New York Times atribueix una part important de la fortuna del president dels EUA, Donald Trump, a pràctiques fiscals dubtoses i, en alguns casos, clarament fraudulentes. El diari, que ha analitzat un ampli arxiu de declaracions d'impostos i altres documents, destaca a més que al llarg dels anys Trump va rebre del seu pare l'equivalent a més de 413 milions de dòlars, el que contradiu les seves repetides afirmacions en què assegura ser un multimilionari fet a si mateix. Segons el Times, gran part d'aquests diners van arribar al mandatari gràcies al fet que aquest va ajudar els seus pares a evadir impostos. En aquest sentit, la Hisenda de l'estat de Nova York està estudiant obrir una investigació contra Trump.

Entre altres coses, el diari assegura que Trump i els seus germans van crear una empresa falsa per amagar milions de dòlars procedents dels seus progenitors i que van declarar que els actius del negoci immobiliari del seu pare eren molt inferiors per evitar el pagament de grans quantitats d'impostos quan el van agafar. En total, The New York Times calcula que Fred i Mary Trump van transferir als seus fills una fortuna de més de 1.000 milions de dòlars per la qual tot just van pagar al fisc 52.300.000.

Segons el diari, el president nord-americà s'ha negat durant les últimes setmanes a fer comentaris sobre aquesta informació. L'article del Times sí que inclou una resposta per part d'un advocat que representa Trump, Charles J. Harder, que assegura que les acusacions de «frau i evasió fiscal són falses al cent per cent». Segons Harder, Trump havia delegat totes aquestes tasques a familiars i professionals i pràcticament mai es va ocupar de qüestions fiscals.

The New York Times, mentrestant, descriu en detall com el constructor Fred Trump va facilitar importants quantitats de diners al seu fill, l'ara president, durant molts anys, sovint amb fórmules «creatives» per esquivar els impostos a pagar per donacions i herències.

Segons el diari, en els últims anys de vida del patriarca dels Trump aquesta responsabilitat va passar als seus fills. Entre els episodis més destacats, el Times fa referència a les maniobres fetes el 1997 pel president i els seus germans per evadir impostos en rebre la major part del negoci del seu pare.

Segons el diari, els Trump van declarar un valor molt per sota del real per a la cartera immobiliària de la família, assegurant que els edificis en qüestió valien 41,4 milions de dòlars. Durant la següent dècada, aquests immobles es van vendre per una quantitat total 16 vegades més gran.

El president nord-americà va carregar contra el New York Times assegurant que «ha fet una cosa que mai abans havia vist. Han utilitzat el concepte de 'valor temporal dels diners' per fer un article molt vell, avorrit i explicat sovint sobre mi», va assenyalar Trump al seu compte de Twitter. A més, el mandatari va assegurar que el 97% de les notícies que publica el diari de Nova York sobre ell «són negatives», sense donar més detalls.